Annons

Premiär för fotbollsklass på Dammhagskolan

Det blev en annorlunda skolstart för tvillingarna Emilie och Rebecca
Christensson, 12 år, som igår började i Dammhagskolans nya fotbollsklass.
– Det skall bli kul att få spela lite mer fotboll, berättade Emilie och
Rebecca höll med innan det var dags för upprop i den nya klassen.
– Nu bor vi i Landskrona, men flickorna spelar fotboll i Stehag och det
kommer de att fortsätta med. I Stehag spelar alla fotboll och det är en fin sammanhållning i föreningen,
förklarade mamma Pia Nilsson som fanns med under den första skoldagen.

Det var i juni som planerna på en fotbollsklass presenterades som ett led i samarbetet mellan Landskrona BoIS och Dammhagskolan. Planenligt började man med en sjätteklass och tanken är att en ny fotbollsklass skall tillkomma under kommande läsår.

Annons
 

I den första kullen är intresset ganska jämnt fördelat mellan killar och tjejer i den 19 elever stora klassen.
– Jag tror att det här kan bli riktigt bra. Eleverna behöver röra på sig och dessutom gruppkänslan att öka nu när eleverna har ett gemensamt intresse, poängterade Eva Frey som tillsammans med Urban Jansson kommer att fungera som klassföreståndare för den nya fotbollsklassen.
– För min del kommer jag att undervisa i matten och där skall vi säkert få in en hel del som kan kopplas till fotbollen, lovade Urban Jansson medan han berättade för de nya eleverna om hur skolan är organiserad och hur undervisningen kommer att gå till.

När det gäller fotbollen så kommer eleverna att träna fotboll två timmar i veckan under ledning av Benny Berggren och Alojz Lukic som dessutom ansvarar för BoIS i Centrum.
– Det är ett spännande projekt och vi kommer inledningsvis att prova oss fram, förklarade Benny Berggren i samband med att han och Alojz berättade om fotbollsträningen för de nya eleverna.

Fotbollsklasser fanns för en del år sedan på Västervångskolan, då med elever som bröderna Farnerud, idag proffs i Frankrike och Rasmus Lindgren, proffs i Holland. Men verksamheten rann ut i sanden och inom BoIS ledning har tanken funnits länge på en ”fotbollsakademi”.
– Vi har jobbat med detta i två års tid och fotbollsklassen på Dammhag är en pusselbit, BoIS i Centrum en annan och fotbollsplatser på gymnasieskolan en tredje, berättade initiativtagaren Mats Ingelström, till vardags gymnasiechef i Helsingborg, när planerna på en ”fotbollsakademi” presenterades.

Vad som också är av intresse är att lika många tjejer som killar valde den nya linjen, detta trots att BoIS inte har någon damfotboll. Åtminstone inte än.
Nu får klubben samarbete med Wormo när det gäller tjejerna och det har Ellinor Ekberg inget emot.
– Nej, jag spelar redan i Wormo och har spelat fotboll i fem år. Jag tycker att det är kul med en fotbollsklass, berättade hon medan Urban Jansson delade ut den nya skoldagboken innan det var dags för en rundvandring på den nya skolan.

Fakta
BoIS i centrum är ett samarbetsprojekt mellan BoIS, Dammhagskolan och kommunen med avsikt att öka integration via fotbollen. Fotbollsfritids är öppet för barn mellan 6-10 år dvs från förskoleklass till och med årskurs 3 som vill spela fotboll efter skoltid.
En konstgräsplan med måtten 20×40 meter används för träning och den kommer eleverna i den nya fotbollsklassen att använda.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser