Annons

Herkules besöker Landskrona

När motorbogserbåten Herkules byggdes 1939 på Öresundsvarvet i Landskrona gjorde 750 hk henne till Nordens starkaste isbrytande motorbogserbåt. Hon byggdes åt C.L.Hanssons Stuveri AB i Göteborg, ett dotterbolag till Johnsonlinjen i Stockholm. Av denna anledning för fartyget Rederi AB Nordstjernans bolagsmärke i skorstenen, något som Herkules är ensam om idag.

År 1981 lades Herkules upp vid Eriksbergs varv efter 42 år i sjöfartens tjänst. Utvecklingen hade sprungit ifrån Skandinaviens en gång starkaste motorbogserbåt. Föreningen Bogserbåten Herkules bildades1986, en ideell förening som ”skall åt eftervärlden söka bevara motorbogseraren Herkules som ett levande skeppstekniskt och kulturhistoriskt minne från en svunnen sjöfartsepok”. I slutet av 1999 fick Bogserbåten Herkules Ekonomisk Förening fartyget i gåva av tidigare ägare Denna förening hade bildats av medlemmar ur Föreningen Bogserbåten Herkules, vilken varit driftsförening av båten sedan 1985. År 2002 blev Herkules ett K-märkt fartyg och erhöll T-klassning av Sjöfartverket.

Annons
 

I eftermiddags anlöpte Herkules Landskrona hamn, där hon en gång byggdes, och lade till vid Skeppbrokajens norra ände, mitt emot Tullhuskammaren. Klockan 17 kastar hon loss igen för vidare färd mot Karlskrona för att möta upp till en museibåtssamling som äger rum i helgen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser