Annons

Succé för getost på Ven

På en trevlig liten gård alldeles intill Landsvägen på Ven ligger Hvens Getost. Här producerar Ninna och Glenn Björne bland annat olika sorters ost från ekologiskt hållna getter. Direkten träffar Glenn Björne i den försäljningsvagn som under sommaren står uppställd vid öns huvudväg.
All tillverkning sker på gårdens eget mejeri och försäljningen sker vanligtvis i gårdsbutiken, berättar Glenn Börje. Ninna Björne är under besöket upptagen med att göra ost och ett besök i den sterila miljön i mejeriet är förståeligt nog uteslutet.
Vi producerar så mycket ost vi bara kan, efterfrågan är stor. För tillfället har vi 21 getter men kommer till nästa år öka vår besättning till 40 stycken mjölkgetter, säger Glenn Börje.
Djuren kommer från Östersund, Härnösand och Orust.

Nu är det inte bara ost man gör. På gården gör man också honung och säljer skinn från de får som hålls.
Från början hade vi tänkt att göra fårost, men getter är betydligt lättare att ha att göra med, förklarar Börje.
De blir nästan helt tama och är rätt så lätta att mjölka. Fåren har vi nu istället på mark som kommunen vill ha avbetad.

Annons
 

Direkten kan ge ett lugnande besked till de som befarar att osten skulle smaka get, provsmakningen av Hvens Feta utföll till all belåtelse.
När Direktens redaktion cyklar förbi Hvens Getost något senare på eftermiddagen stannar vi till och byter ett par sista ord med Glenn Börje som märker ett ökat intresse för sin verksamhet.
Intresset är enormt. Aftonbladet är här nu, och lite senare kommer Sveriges Radio på besök.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser