Annons

Idrottsplatsen fyller 80 år i morgon

I morgon är det 80 år sedan dåvarande kronprinsparet Gustaf Adolf och Louise invigde den nybyggda Idrottsplatsen. Och enligt historikern och författaren Åke Jönsson hade BoIS knappast varit en allsvensk klubb idag om inte IP byggts när det gjordes.
– Nej, det tror jag inte. Samma år, 1924, skulle den första allsvenska
serien börja och BoIS hade inte kvalificerat sig. Men eftersom klubben hade en modern idrottsplats fick laget en plats på Fässbergs bekostnad,
berättar Åke Jönsson som också skrivit boken ”Plats för idrott”, som behandlar idrottsplatsernas historia i Landskrona.

Fram till 1924 höll BoIS, bildat 1915, till på den gamla ”Banan”, en gång byggd för cykeltävlingar. Men anläggningen, beläggen utmed delar av Artillerigatans sträckning, var i dåligt skick och dessutom ville fattigvården ta marken i anspråk för byggnation.
– Då valde man att bygga den nya Idrottsplatsen utanför staden och själv minns jag hur jag satt bak på fars pakethållare när vi cyklade över vångarna för att se min första match. Ett av mina starkare minnen var när vi cyklade ut för att se kvalmatchen mot Örgryte 1958, då var nio år, och vi cyklade förbi lasarettet där en man stod på balkongen och rökte. Jag minns att jag tyckte synd om honom för att han skulle missa matchen.

Annons
 

Idag har IP utvecklats till en modern sportanläggning med plats för många olika idrotter. Först ut var tennisbanorna, men idag finns här en isbana, en idrottshall, en friidrottsanläggning och ett inomhusbad.
– Men det är inget snack om vilken klubb som är nummer ett, den positionen fick BoIS redan när IP stod klar för 80 år sedan, konstaterar Åke Jönsson som själv inte har några större meriter inom fotbollen.
– Jag spelade lite med pojklagen, men upptäckte snart att jag inte hade någon talang. Istället har jag fått skiva klubbens historia och den första boken kom redan 1975 i samband med klubbens 60-årsjubileum, berättar Åke som inte planerar någon ny bok när klubben fyller 90 nästa år.
– Nej, jag tycker det är bättre att vänta till 100 jämt.

Även om idrottsplatsen genomgått en hel del förändringar genom de 80 år som gått så finns grunden kvar. Planen ligger i stort sett där den låg från början, kvar finns också de gamla omklädningsrummen och inte minst den pampiga entrén.
– Att den får vara kvar tycker jag är viktigt, här kommer åskådarna in i ett förrum som sedan leder in till själva arenan. Förrummet försätter besökarna i en andäktig stämning inför vad som komma skall och det tycker jag är värdefullt att bevara.

Att välja ut ett minne ur den rika källa som blir efter att ha följt så nära som Åke Jönsson är inte lätt, men ett minne som snabbt dyker upp var när hans far, Einar, för första gången bjöd på snaps.
– Far var en strak motståndare till rusdrycker men när BoIS besegrat
Sandviken med 2-0 i kvalet 1970 så kände han sig så uppsluppen att han vid middagen efteråt förklarade att ögonblicket krävde en snaps. Jag var då 21 år och för första gången bjöds jag på snaps av min far,
minns Åke Jönsson med ett leende.

Fakta
Åke Jönsson har dokumenterat idrottens utveckling i Landskrona i ett flertal böcker och 2001 kom boken ut om de Nordiska Spelen ut. Åke Jönsson erhöll 2003 Svenska Idrottshistoriska Föreningens pris för ”gedigen populärvetenskaplig forskning med idrottshistoriska publikationer av högsta klass som resultat”.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser