Annons

Folkdansfestivalen flyttade inomhus

Ett ihållande sommarregn förtog inte dansglädjen när Lekstugan Verdandis folkdanslag genomförde sin årliga festival till tonerna av Spelmanspojkarna och Bälgadraget.
– Regn är inga problem för vår del, vi flyttar bara inomhus och kör vidare. I början, när vi dansade ute vid stugan i Karlslund så hände det att vi fick flytta in i Ishallen, men glädjande nog har vi inte drabbats av regn så många gånger, berättade Roger Lindskog som kunde räkna in hundratalet dansare när Lekstugan Verdandi för första gången sedan premiären 1981 körde folkdansfestivalen i juni månad.
– Det beror på att flera grupper har haft svårt att komma senare under sommaren och därför testar vi nu den här modellen och intresset har varit glädjande stort.

Ett av danslagen som för första gången var med i Landskrona var 45-årsjubilerande Friska Viljor från Teckomatorp som senare på kvällen höll sin jubileumsfest.
– Även om det blev lite stressigt med tanke på kvällens fest så är det kul att få komma ut och visa upp oss lite, förklarade en leende dansledare Lena Nilsson som själv firar 30-årsjubileum som dansare nästa år.
– Jag började dansa redan som liten eftersom mina föräldrar dansade och tycker fortfarande att det är lika kul.

Annons
 

Dock finns ett litet problemområde och det handlar om rekryteringen av nya dansare.
– Vi har lite svårt med att locka ungdomar, men kommer till hösten att
starta en nybörjargrupp och då hoppas jag att vi kan locka fler dansare,
poängterade Lena Nilsson som kom med 22 dansare av 45 aktiva till träffen i Landskrona.
Och de som vill se Friska Viljor dansa i sommar kan göra det när danslaget uppträder på Solgården i Svalöv och Ängslyckan i Teckomatorp i samband med midsommarfirandet.

Nu stoppade det envisa regnet danslagens framträdande i centrum, men det tog de sex deltagande danslagen igen under eftermiddagens uppträdande i Folkets hus.
Skånes Högreståndsdansare bjöd på menuett och gavott iförda krinoliner och frack. Logdansarna från Lund dansade till nyskrivet material och IK Väderleken, även de från Lund, uppträder med gillesdanser och små squaredanser.
Friska Viljor bjöd på gillesdanser medan Glumslövs Folkdansgille satsade på traditionell folkdans.

Även om det handlar om gamla välkända folkdanser så finns det fortfarande de som skriver nytt material, en är Ulf Karlsson som låg bakom materialet som Logdansarna från Lund visade upp. Och från hemmadansarna i Lekstugan Verdandi fanns också en ungdomsgrupp som skall sörja för en fortsatt utveckling av folkdansen i föreningen.
– Det är positivt om vi kan locka unga dansare och den här festivalen är bra reklam för svensk folkdans, avslutade Roger Lindskog innan det var dags att stampa igång årets festival.

Fakta
Lekstugan Verdandi bildades 1921 och dansar både svenska och utländska danser, gamla och nya danser, traditionella och egenkomponerade. Lekstugan har en egen orkester, Bälgadraget, som ibland spelar till dans. I orkestern ingår dragspel, gitarr, bas och trummor.

© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser