Annons

EM – sista turneringen för Jakobsson?

Idag fortsätter EM-festen för Sverige och nya tuffa utmaningar väntar teckomatorpsonen Andreas Jakobsson. På motståndarsidan står en av de riktigt stora mästerskapsfavoriterna Italien, om än något desarmerat sedan ”lamadjuret” Francesco Totti stängts av i tre matcher. Något som Jakobsson inte tror försvagar Gli Azzuri. Högst troligt kommer Andy istället att få tampas med Antonio Cassano.
– Han är väldigt speedig, säger Jakobsson om forwarden.
– Men vi måste se till vårt spel också. Vi spelar för att vinna och vi vet att det krävs tre bra matcher för att gå vidare i EM. Vi har två kvar, sa Jakobsson bland annat till TT igår.

När EM drog igång för svenskarnas del den 14 juni var det inte alldeles självklart på vilken plats Jakobsson skulle spela. Länge sågs han som mittback men Jakobsson har på senare tid även tagit steget upp och spelat i en defensiv mittfältsroll,
Faktum är att det gjorde jag redan under min tid i Helsingborgs IF, sa Jakobsson till Landskrona Direkt strax innan avresan till Portugal och fortsatte,
I Hansa Rostock spelade jag ofta som libero och man kan säga att min mittfältsroll påminner om libero. Jag spelar för att skära av bollbanor och liknande.

Annons
 

Just flexibiliteten är en av anledningarna till att Söderberg/Lagerbäck så ofta tar ut Jakobsson,
– Jag vet inte om jag kan jämföra mig med de andra backarna. Det är dock så att såväl Michael Svensson som Olof Mellberg är fantastiska markeringsspelare. Jag kanske är en lite mer spelande back, fortsätter teckomatorpsonen blygsamt.

Om han nu är gjuten i den svenska startelvan vill han inte spekulera i,
– Vi ska spela många matcher under kort tid. Det blir träningarna inför matcherna som avgör. De som är hetast just då kommer att spel, tror Jakobsson och förklarar också att några större överraskningar nog inte kommer att ske,
– Det finns ingen anledning att ändra så mycket på vårt grundspel. Kan vi hålla det bra så stör vi vilket lag som helst.

En del röster har höjts att Andreas borde ta på sig rollen som kapten i landslaget men han själv är mer tveksam,
– Det är klart att det hade varit stort men samtidigt känns det som att det finns andra som kommer före, säger han utan att nämna några namn.

Inför VM i Japan/Korea 2002 var Jakobsson reserv i landslaget och Patrik Andersson, nu i Malmö FF, var mer eller mindre gjuten på en av mittbacksplatserna. Nu bar det sig inte bättre än att Andersson skadade sig och Jakobsson fick chansen och sedan dess har han varit ordinarie,
– Ja, från och till. Jag har spelat sju av åtta matcher. Men visst är det så att mitt stora genombrott i landslaget var just då.

Idag spelar Jakobsson i den danska toppklubben Bröndby och att det snackades EM mellan danskarna och svenskarna i klubben (Andy och Mattias Jonson), var naturligt.
Det stämmer men det lugnade ner sig ganska snabbt.

Hur går då i den kommande matchen mot Danmark?
– Det beror helt och hållet på hur det går i kväll, säger Jakobsson som hellre pratar om hur danskarna spelar.
De spelar nästan som vi i Bröndby, en typ av 4-2-3-1. De har väldigt starka kantspelare i Dennis Rommedahl (PSV Eindhoven) och Jesper Grønkjær (Chelsea FC) och är dessutom väldigt vassa i straffområdet. Dom har dock haft lite problem. Backarna René Henriksen (Panathinaikos FC) och Martin Laursen (AC Milan) har mest suttit på bänken och där framme har Ebbe Sand (FC Schalke 04) till och från haft det svårt.

Andreas fyller 32 år i oktober och det lutar åt att han gör sitt sista stora mästerskap,
Jag har inte satt upp något mål men man måste vara realistisk. Vi har varit med i tre mästerskap i rad och det är ovanligt. Dessutom så är jag 34 år när fotbolls-VM avgörs. Vi får väl se hur det går, säger Jakobsson och svävar på målet.

Av Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser