Annons

Landskronabo svensk mästare i radiostyrda segelbåtar

I helgen avgjordes SM i radiostyrda segelbåtar och Rolf Andersson från Landskrona lyckades bäst i de varierande vindarna och tog därmed hem SM-guldet.
Tävlingen avgjordes i sjön Sommen i Tranås. Rolf Andersson visade på lördagen att han behärskade de svåra förhållandena väl och hade idel placeringar bland de tre bästa.
På söndagen ökade vinden till 6 – 8 m/s och vindriktningen mer stabil. Rolf fortsatte att segla övertygande och hans seger var aldrig hotad.
– Det kändes bra hela tiden. Det här räknar jag som min största merit så här långt, säger en glad guldmedaljör.

Enligt Andersson är sporten inte så liten som många tror trots att den inte syns så mycket,
– Vi kör cirka tio tävlingar om året och två av årets avgörs i Landskrona. Den ena är redan avgjord och den andra äger rum den 14 augusti i Lundåkrahamnen, säger Andersson och fortsätter,
– Vi är ett inregistrerat idrottsförbund och ligger under segelförbundet. Och även internationellt är det stort. Vart annat år avgörs VM men om jag kommer att vara med nästa gång vet jag inte ännu.

Annons
 

Från början byggdes båtarna i trä, men nu är skrov, fena, roder och master byggda i kolfiber. Seglen är vanligtvis gjorda av ritfilm. Riggen – mast och segel – finns i två varianter: s.k. konventionell rigg – fock och storsegel skotas på vanligt sätt. Swingrigg – bommarna sitter stumt på masten, som är ostagad och vrids tillsammans med seglen.
Både mast och segel byts lätt och snabbt.

För att segla optimalt i olika vindstyrkor används flera olika riggar (max 6 st.). Båtarna är radiostyrda. Två kanaler behövs – en kanal för roder och en kanal för seglen.
Tävlingsreglerna för dessa modellbåtar är med några få undantag identiska med tävlingsreglerna för de stora segelbåtarna.

Mer fakta:
Klassen Andersson tävlar i heter Marblehead.
Reglerna för denna konstruktionsklass skapades redan 1932 av Roy Cloygh i Marblehead nära Boston , USA.
Reglerna är enkla:
Max längd :1290mm
Max segelyta :0,5161m2
Max segelhöjd över bäck : 2160mm
Max djupgående 660mm

Av Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser