Annons

Folkdansfestival i Landskrona

Nu i helgen, den 19 juni, kommer Lekstugan Verdandis Folkdanslag att ha sin traditionella Folkdansfestival i Slottsparken. På förmiddagen bjuder man liksom tidigare år på lite svensk kultur på gåtgatorna nere i centrum.
Folkdansfestivalen börjar vid tio-tiden på Rådhustorget, där Lekstugans eget spelmanslag Bälgadraget underhåller med nytt och gammalt. Samtidigt vid ”Pennan” kommer det att bjudas på musik av Spelmanspojkarna, samt dans av Friska Viljor från Teckmatorp.

Eftermiddagen, från klockan två till halv fem, ägnas åt allsköns spel och dans på Slottscaféet. Mitt i programmet blir det allmän dans till blandade tongångar då Spelmanspojkarna håller i instrumenten.
– Tag med danse-skorna, vi har sopat cement plattorna, uppmanar Lekstugans dansledare Roger Lindskog.

Annons
 

Till aktiviteterna på Slottscaféet har följande grupper anmält sig:

  • Skånes Högreståndsdansare har varit med på festivalerna nästan från början när de hölls ute på Verdandi Torpet. De dansar högreståndsdanser typ Menuett och Gavott, iklädda krinoliner, frackar eller militär mundering av äldre årsmodell.
  • Logdansarna från Lund har också varit med några år, dom dansar ny skrivna danser med ”något” högre tempo än de från det högre ståndet. Ulf Karlsson, som är deras ledare, gör allt material med rötterna djupt rotade i den svenska dans kulturen.
  • IK Väderleken är från grunden en bostadsrättsförening i Lund som började med dans för si så där 20 år sedan. Gruppen dansar mycket gilles danser och små square danser, en blandning av allt som dom tycker är kul.
  • Nya för detta året är ett gäng från ”Torp”, Friska Viljor. En glad samling med mycket dansglädje som dansar gillesdanser och varianter.
  • Ett annat lag som också har ”himma-bana” är Glumslövs Folkdansgille. De var med för några år sedan och bjöd då på härlig traditionell folkdans.

– Folkdansfestivalen har anordnats årligen sedan 1981 men med uppehåll vid två tillfällen. De första tre åren höll vi till på Verdandi-torpet, men ända sedan 1984 har arrangemanget hållits på Slottscaféet, berättar Lindskog

Om det mot förmodan skulle bli dåligt väder är reservplanen som vanligt att gå över gatan och in på Folkets Hus.

Av Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser