Annons

Martin Emondsällskap bildas

Bland konstkännare är Martin Emond ett högt aktat namn, men i hemstaden Landskrona är han i det närmaste bortglömd. Detta faktum har länge irriterat Carl-Axel Halldén som tagit initiativet till bildandet av ett Martin Emond sällskap.
– Martin Emonds konst har jag alltid gillat och jag anser att han måleri är värd att uppmärksammas. Jag har haft idén att bilda någon form av sällskap ganska länge eftersom jag vet att det finns många som tänker som jag, menar Carl-Axel Halldén och en som är glad över planerna på ett sällskap är sonen Tryggve Emond som i många år arbetet hårt för att hålla faderns konstnärliga fana högt.
– Jag har kämpat länge själv och nu känns det skönt att vi blir fler. Genom åren har jag fått många bevis på vilken roll fars konst har spelat och det skulle vara både roligt och berättigat om hans gärning blev mer uppmärksammad i Landskrona.

Förberedelserna för bildandet av ett Martin Emond sällskap har pågått en tid och nu är tiden mogen att förverkliga planerna. En interimsstyrelse med Carl-Axel Halldén har utsetts och planerna är att formellt bilda sällskapet under hösten.
– Då skall vi har fått fram stadgar och annat som krävs för en förening och förhoppningsvis skall vi också kunna locka till oss fler medlemmar.

Annons
 

Sällskapets övergripande ambition är att sprida kunskap om Martin Emonds konstnärliga arbete genom information och utställningar. Men högst på önskelistan står en bok om konstnären Martin Emond.
– Med tanke på hans bredd är det underligt att det inte finns något verk om hans konstnärskap. Här har vi en viktig uppgift framför oss, poängterar Carl-Axel Halldén och redan är arbetet med att undersöka möjligheterna om ekonomiskt stöd för projektet i full gång.

Martin Emond föddes den 14 oktober 1895 som den yngste av fem bröder och blev tidigt intresserad av måleri, den första oljan målade han redan som 15-åring.
Studierna förde honom till Stockholm där han 1919 fick sin teckningslärarexamen och åren därpå studerade han vid Konsthögskolan och gjorde sedan flera studieresor ut i Europa.
Han arbetade en tid som teckningslärare innan han återvände till Landskrona för att tillsammans med tre av sina bröder starta konfektionsfabriken Emil Emond AB vars varumärke Solblomman han utformade.
Martin Emond kom sedan att arbeta vid fabriken samtidigt som han utvecklade sitt måleri.
– Arbetet och måleriet var två skilda världar för honom, minns Tryggve.

Martin Emond har svarat för flera stora arbete runt om i Skåne, nämnas kan den stora utsmyckningen i Malmö Musikteaters foajé samt sex glasfönster i Sofia Albertina kyrka. Hans bredd som konstnär var enorm och måleriet oerhört uttrycksfullt. Han deltog också flitigt i Landskrona kulturliv, satt med i dåvarande kulturnämnden och var en av grundarna av Landskrona konstförening.
– Han var en mycket stor kulturpersonlighet och konstnär som är värd en mer framträdande roll i Landskronas kulturhistoria, avslutar Carl-Axel Halldén.

Fakta
Martin Emond föddes 1895 och avled 1965. Ställde ut tillsammans med Sven ”X:et” Erixson i Malmö 1925 och de bildade samma år konstnärgruppen Nio Unga som ställde ut på Liljevalchs först gången 1926. Han var aktiv i konstnärsgruppen Färg och Form och deltog i flera stora utställningar runt om i landet. ”Det finns plats för honom i Skånes, Sveriges och Nordens konsthistoria”, konstaterade professor emeritus Teddy Brunius i Kulturens värld 1995.

© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser