Annons

Wille tillbaka på Strand

I ett till synes sista försök att rädda nöjespalatsets Strandpaviljongen har kommunen slutit avtal med Landskrona Slott AB och Mats Wilhelmsson om den fortsatta driften.
– Strand är ett jätteriskprojekt och Mats Wilhelmsson har tidigare visat att han kan driva verksamheten och därför har vi kommit överens om ett avtal som bygger på omsättningshyra, förklarar kommunalrådet Niklas Karlsson och tillägger att om det ändå inte skulle gå att driva Strand som krog och restaurang får kommunen börja planera för en annan form av verksamhet i byggnaden.
– Jag har fått frågan till och från under senare år, men tackat nej eftersom det är tufft att driva en dansrestaurang idag, förklarar Mats Wilhelmsson som dock såg vissa möjligheter om villkoren var de rätta.
– Först handlade det om att få en omsättningshyra och sedan skall kommunen inte bestämma när det skall vara öppet. Nu har vi fått gehör för våra villkor och nu skall det bli spännande att få börja arbeta med Strand igen.
Mats Wilhelmsson driver Landskrona Slott AB tillsammans med sambon Eva Nilsson och köksmästare Ulf Blomberg. De var också med när man tog över Strand första gången redan 1986.
– Då tillhörde strand Hotell Öresund, men de nya ägarna ville inte driva
sommarkrogen och därför fick vi ta över till midsommar 1986 och senare köpte vi även Chaplin där vi drev disco under vintertid.

Verksamheten gick bra fram till chocken inför den traditionella
Valborgspremiären 1993. Natten till den 19 april brann gamla Strand ner
till grunden. Nu rådde emellertid fullständig politisk enighet om att den
anrika krogen skulle byggas upp igen och året därpå kunde nya Strand
invigas.
– Första säsongen gick oerhört bra, men sen kom problem i takt med att konjunkturen försämrades och trots att vi försökte påtala svårigheterna för kommunen ville man inte lyssna, förklarade Mats Wilhelmsson som valde att sälja verksamheten till Fredrik Lööw 1997.
– Då gick Strand fortfarande med vinst, men sen gick det snabbt utför.
Nu har tre arrendatorer gått i konkurs och kommunen förlorat runt fem
miljoner kronor på alla bakslag och uteblivna intäkter. Och det som en gång var ett starkt varunamn är nu kört i botten, precis som krogens inventarier. Det kommer att krävas en del investeringar för att få Strand att glänsa igen.
– Nu skall vi inte bygga upp några stora förväntningar utan jobba lugnt och målmedvetet. Jag kan idag inte säga vilken verksamhet som kommer att finnas på Strand i framtiden, bara lova att vi kommer att jobba oerhört målmedvetet för att återskapa Strands fina rykte. Men det kommer inte att gå över en natt.
Närmast återstår endast att underteckna avtalet som sträcker sig över tio år med en avstämning efter halva tiden. Därefter kommer krogen att renoveras och sedan smygs verksamheten igång igen genom beställningar och temakvällar.
– Nu är det för sent att köra igång någon sommarverksamhet, men till nästa år hoppas jag att vi är igång på allvar igen, avslutar Mats Wilhelmsson med ett beslutsamt leende.

Fakta
Strandpaviljongen är en institution i Landskrona. Redan i slutet av
1800-talet byggdes den första restaurangen för alla som sökte stärkande bad och ville dricka nyttigt brunnsvatten i enlighet med tidens hälsomode. Till Landskronas 500-årsjubileum 1913 byggdes en ny restaurang upp för sommarens begivenheter och femtio år senare byggde man till en ny restaurangdel, lagom till stadens 550-årsjubileum 1963. Strand blev den stora sommarkrogen, här firades studentavslutningarna och här bjöd Count Basie upp till dans och
ABBA genrepade inför en världsturné på 70-talet.

Annons
 

Av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser