Annons

BoIS först i landet med fotbollsakademi

Landskrona BoIS startar, som första svenska fotbollsklubb, en fotbollsakademi och tar därmed ett helhetsgrepp på utbildning och fotboll.
– Denna satsning innebär att vi, i samverkan med skolor i Landskrona, har fotbollsverksamhet inom förskola, grundskola och gymnasieskola från och med nästa år, säger föreningens ordförande Kenneth Håkansson.
– Grunden för våra sportsliga framgångar de senaste åren har lagts genom en mycket fin ungdomsverksamhet och det är få allsvenska klubbar förunnat att ha så många egna produkter i sin A-trupp. Så vill vi ha det även i framtiden, fortsätter Håkansson.

Ute på kontinenten är så kallade fotbollsakademier ett viktigt instrument i de större klubbarnas talangutveckling. Allra störst framgångar har nog Ajax nått, men Landskrona BoIS vill hellre jämföra sig med franska Auxerre – en stad av Landskronas storlek och vars lag i princip varje år slåss i den starka franska ligans toppskikt. Många av det franska landslagets stjärnor har fostrats i denna klubb.
– Auxerre visar att även en liten klubb i en liten stad kan lyckas om man väljer rätt väg, säger Kenneth Håkansson. En god förebild!

Annons
 

Idén om en fotbollsakademi kläcktes av föreningens sekreterare Mats Ingelström, till vardags verksam inom skolväsendet i Helsingborg.
– Med fotbollsakademin finns bara vinnare, säger Ingelström.
– BoIS kan fortsätta att säkra en god återväxt av talanger såväl från det naturliga upptagningsområdet som från resten av Sverige. Skolorna får och/eller förbättrar spetsutbildningar som bidrar till att göra Landskrona till en attraktiv skolkommun. Men de stora vinnarna är, självklart, fotbollsakademins elever – de kan kombinera sin stora hobby med en seriös skolsatsning från tidiga år upp t om gymnasiet, fortsätter Ingelström.

Fotbollsakademin kommer inledningsvis att vila på tre ben:
1) det redan mycket omtalade och rikt prisade fotbollsfritidset ”BoIS i Centrum” på Dammhagsskolan för åldersgruppen 6-12 år
2) en från och med i höst nystartad fotbollsklass på Dammhagskolan för åldersgruppen 13-16 år
3) ett revitaliserat samarbete med kommunalförbundet för gymnasieutbildning, där fotbollseleverna erbjuds att studera med hjälp av det nya distansutbildningsverktyget ”DiNova” samt möjlighet till fotbollsträning på elitnivå tillsammans med Landskrona BoIS

– ”Di Nova-verktyget” gör att även elitspelare som ofta befinner sig på resande fot, kan följa med i skolan på samma villkor som en icke-idrottselev, säger Ingelström, som avslutar med att uttrycka en förhoppning om att fotbollsakademin framdeles även skall kunna få en koppling till eftergymnasiala studier.

– Som en röd tråd genom hela verksamheten kommer Landskrona BoIS fotbollsfilosofi att gå, det vill säga att fostra och utveckla tekniskt skickliga fotbollsspelare för framtiden. Vi vill kunna erbjuda den bästa fotbollsutbildningen i Sverige, avslutar BoIS ordförande Kenneth Håkansson.

Av Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser