Annons

Se Venuspassagen på Ven

Tycho Brahe museet på Ven visar Venuspassagen för besökarna tisdagen den 8:e juni med hjälp av teleskop, kamera och en projicering på en storbildsskärm. En Venuspassage inträffar mycket sällan. Senast detta hände var 1882.

Årets Venuspassage inträffar mellan 07:19 och 14:22 och Tycho Brahe museet är öppet under hela händelsen. Passagen visas i Uranienborgs skola och Bengt Rosengren berättar om Venuspassagen historia och betydelse. En förutsättning för att passagen skall kunna följas är dessvärre beroende av att molnen inte helt täcker himlen. Fredag den 4/6 anger prognos för den aktuella tiden ”Växlande molnighet”. Så låt oss hoppas på gott väder.

Annons
 

Fakta Venuspassagen
Planeten Venus har sin omloppsbana runt solen innanför Jordens. En Venuspassage inträffar när Jorden, Venus och Solen befinner sig i en rät linje i förhållande till varandra samtidigt som de båda planetbanornas skärningspunkter också finns utmed denna linje. Detta inträffar väldigt sällan eftersom Venus omloppsbana lutar i förhållande till Jordens (lutningen är 3,4 grader). De här passagerna inträffar med ungefär 120 års mellanrum och då följs den första passagen efter 8 år av ytterligare en annan. År 2012 inträffar således nästa passage. Sedan får vi vackert vänta till en god bit in på nästa sekel.

Av Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser