Annons

”Nya” gymnasieskolan invigd

Nu återstår bara renoveringen av Idrottshallen, sen är gymnasieskolornas ansiktslyftning för närmare 110 miljoner kronor klar. Den senaste ombyggnaden invigdes av en entusiastisk Jan Björkman, ordförande i riksdagens utbildningsutskott.
– Det är imponerande att se hur kommunerna satsar på utbildningen trots de svåra ekonomiska tiderna. Här är Landskrona, Svalöv och Kävlinge föregångare som investerar i framtiden, berömde Jan Björkman och några dagar tidigare besökte integrationsminister Barbro Holmberg gymnasieskolan och även hon uttryckte sig i mycket positiva ordalag.
– Hon var mycket nöjd med vad hon såg och på hur skolan var uppbyggd, det är få skolor i landet som kan mäta sig med de nyrenoverade gymnasieskolorna idag, poängterade kommunalrådet Niklas Karlsson och gymnasieförbundets utbildningsdirektör Tomas Johansson sken ikapp med den bleka försommarsolen när han tog emot gästerna inför invigningen.
– Nu får vi Skånes finaste gymnasieskola och det är jag oerhört glad och stolt över. Här får vi moderna lokaler anpassade för såväl elever som lärares behov och det är väldigt viktigt att kunna erbjuda en alla som jobbar på skolan en bra arbetsmiljö, förklarade Tomas Johansson som också märkt ett ökat intresse från elever inom gymnasieförbundet att söka sig till gymnasieskolan i Landskrona.
– De elever från nian som varit här på studiebesök blev nöjda med vad de såg, det märker vi nu på ansökningarna hit som har ökat. Och förhoppningsvis blir det fler när eleverna om tre år får söka fritt till olika gymnasieskolor oavsett var dessa är placerade.

Det är senare i år som riksdagens väntas fatta beslut om fritt val av gymnasieskolor för eleverna. Det innebär at elever i Landskrona kan söka sig till exempelvis Helsingborg och vice versa även om den valda utbildningslinjen finns i hemkommunen. Idag är det endast möjligt att söka till speciallinjer, något som årligen kostar kommunen stora pengar.
– Jag tror att den här reformen kommer att tvinga fram ett ökat samarbete mellan kommunerna, precis som man redan gjort i det här gymnasieförbundet. Skolorna kan också jobba med specialprogram, inte ens i Stockholm finns program för alla utbildningar, påpekar Jan Björkman som hade tagit med sig sonen Martin, 11 år, på invigningen.
– En fin skola, men jag vill nog gå i Olofström ändå, sa Martin medan pappa koncentrerade sig på invigningstalet.

Annons
 

Tidigare hette gymnasieskolan endast Gullstrandskolan, men nu har man delat upp verksamheten inom olika sektorer och därmed skapat fler gymnasieskolor. De två som invigdes nu har fått namnen Allvar Gullstrandgymnasiet som skall hysa de estetiska, tekniska och naturvetenskapliga programmen. Justus Tranchellgymnasiet kommer att ha ansvar för samhällsvetenskap, handel och administration.

Fakta
Allvar Gullstrand föddes i Landskrona och belönades med nobelpriset i
medicin 1911. Justus Tranchell var en framgångsrik företagare i Landskrona som redan 1918 belönade elever med duktiga studieresultat. Totalt finns sex gymnasieskolor inom gymnasieförbundet, förutom de två redan nämnda även Elise Malmrosgymnasiet, Enoch Thulingymnasiet, Selma Lagerlöfgymnasiet och Svalöfs gymnasium.

Av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser