Annons

Dorfhuber ställer ut på museet

Kristin Dorfhuber illustrerar sitt inre landskap i sina målningar och nu är
hon aktuell med en utställning på Landskrona museum.
– Jag står inte ute och målar några motiv, de hämtar jag från mitt inre och här får jag den nödvändiga inspirationen som jag överför på bilden, berättar konstnärinnan som kom till Sverige från Tyskland för åtta år sedan och sen drygt två år bor och arbetar hon i Landskrona.
– Jag har tidigare varit med i en samlingsutställning i Konsthallen, men
detta är första gången som jag ställer ut på museet och det är jag mycket glad för.

Kristin Dorfhubers bilder är till stor del nonfigurativa, men det förekommer även med föreställande bilder i många olika format.
– Jag vill att betraktaren själv läser in vad han eller hon vill uppleva i
bilden. Jag vill få de som ser bilderna att fundera kring motiven,
menar
Kristin Dorfhuber som också arbetar med tredimensionella motiv, på
utställningen finns en del spännande lampformationer.

Annons
 

På ett av motiven, en liggande kvinna, har Kristin Dorfhuber samarbetet med filmaren Ivan Nagy som skapat ett datanimerat komplement till hennes bild.
– Det var spännande att se hur bilden fungerar tillsammans med de rörliga filmbilderna och jag tycker att resultatet blev spännande.

Dorfhuber är född 1944 i Potsdam, Tyskland och kom att börja arbeta som konstnär i München innan hon flyttade till Sverige 1996. Som skulptör bygger Kristin Dorfhuber upp pelare och ”objekt”, som hon bemålar och gör till en sorts individer.
Som målare känner hon sig ha samma inspiration som en diktare eller tonsättare och bilderna växer fram med det ena lagret ovanpå det andra, tills konstnären känner att de är färdiga och ger dem fantasinamn som överens stämmer med känslorna, hennes egna och betraktarens.
– Konst är den sinnesstämning som finns i åskådarens öga, varvid ett närmare studium skulle kunna framkalla visionen av fantasibilder eller till och med tankeprocesser som gör både betraktaren och skaparen lyckliga, skriver Kristin Dorfhuber på sin hemsida och utställningen, som pågår fram till den 27 juni öppnade i och med vernissagen på Landskrona museum i lördags.

© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser