Annons

Tjejfotbollen – en av många vinnare genom BoIS i Centrum

Intresset för integrationsprojektet ”BoIS i centrum” har varit stort och
studiebesöken många. Nu har projektet dessutom fått en första utmärkelse vilket vi skrev om redan igår,
– Riktigt roligt att projektet uppmärksammas så positivt, konstaterar Bernt Lindgren, ansvarig för BoIS ungdomsverksamhet och en av dem som varit med under hela resan med att förverkliga BoIS i centrum.

– Bakgrunden var den att vi fick många invandrarungdomar till klubben, men saknade ledare. Då började vi fundera på om vi inte skulle kunna engagera föräldrarna i större utsträckning, förklarar Bernt Lindgren som idag kan konstatera att satsningen blev en framgång.
– Vi har idag tolv föräldrar som ledare och dessutom har vi ett 70-tal
knattar igång med föräldrar som ledare.

Annons
 

Att förlägga verksamheten till centrum och Dammhagskolan stod klart ganska snabbt, det var här barnen fanns. Och redan när verksamheten drog igång i oktober var intresset stort. Snabbt hade man drygt 120 barn inskrivna i verksamheten.
– Det har varit en spännande och utvecklande tid, poängterar Benny Berggren som tillsammans med Alojz Lukic ansvarar för verksamheten.
– Fotbollen fungerar mycket bra vad gäller integrationen och vi känner att såväl barn som föräldrar upplever det har som mycket positivt. En förälder menade att den som kommit med idéen borde få en stjärna i himmelen.

Noterbart är även att BoIS i centrum lockat många tjejer som vill spela fotboll. Men om det blir i BoIS eller någon annan förening är inte klart.
– Jag tror att det finns underlag för en förening för tjejer i centrala stan och eftersom Wormo dragit igång tjejverksamhet kanske det skall vara i deras regi. Det gäller att hitta olika samarbetsformer, menar Bernt Lindgren.

Klart är också att en fotbollsklass bestående av tio killar och nio tjejer till hösten kommer att dra igång på Dammhagskolan.
– Här snackar vi med skolan om de praktiska lösningarna och så här långt ser det väldigt bra ut, betonar Bernt Lindgren som nu börjar se hur en fotbollsakademi i Bois regi tar form.
– Det innebär att vi inom BoIS i centrum kommer att ha de allra yngsta, sen grundskoleklasser upp till nian och på toppen fotbollsgymnasiet. Här kan vi kombinera fotboll och studier på ett bra sätt som blir viktigt i framtiden.

Uppmärksamheten från andra kommuner på satsningen i Landskrona är stor och i Karlshamn ligger man nu i startgroparna för att skapa ett liknande projekt. Men några extra festligheter blev det inte igår när priset blev känt, men kanske bjuder kommunen på lite tårta när den första överraskningen lagt sig.

Fakta
BoIS i centrum drivs i samarbete med kommunen och på plats vid utdelningen av utmärkelsen i Örebro fanns BUN:s förvaltningschef Per Dahlöf och i motiveringen står att; ”Dammhagskolan har på ett positivt sätt förvandlat en ”vanlig skolgård” till en mötesplats för barn, ungdomar och deras föräldrar. Man har i ett positivt samarbete mellan skola, kommun och idrottsförening skapat en miljö där skolarbete, föreningsidrott och spontanidrott samordnas. Den har också haft en positiv trend på skadegörelse och klotter i stadskärnan. Man har med en nytänkande och duktiga medarbetare skapat en ny mötesplats för ungdomar och deras familjer under många av dygnets timmar.”

Av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser