Annons

Kulturskolefestival 17 – 21 maj

Nästa vecka kommer stan att sjuda av kultur då Landskrona Kulturskolefestival arrangeras för första gången.
Landskronaborna kommer att kunna njuta av allsköns underhållning, då det kommer att ges strax under 100 konserter på nio olika ställen i centrum. Mer än 800 ungdomar uppdelade på nära 40 ensembler kommer att delta i dessa evenemang. De flesta artisterna är från olika delar av Europa, men de mest långväga gästerna kommer hela vägen från Tanzania. En del av deltagarna i festivalen är elever vid Landskrona Kulturskola som arrangerar festivalen, man räknar med att cirka 130 deltagare är lokala förmågor.

Kulturskolan är en utveckling av musikskolan, med inslag av andra kulturinriktningar såsom dans, teater, bild och gyckleri. Den vidgade skolformen finns för närvarande endast i Sverige och Norge. Landskrona Kulturskola har cirka 320 elever i åldrar från 5 år upp till 20 år. Nu vill man visa att man finns och ge folk en inblick i skolans aktiviteter.
– Anledningen till festivalen är att nå ut med kulturskolans verksamhet,
berättar Björn Larsson, rektor på skolan sedan 2 år tillbaka.
– Det är viktigt för skolan att våra musiker syns.

Annons
 

Eftersom Kulturskolan är en liten skola med en liten organisation har man samarbetat med andra. ABF i Landskrona har hjälpt till med förberedelser och organisationens chef, Karin Arntsen, kommer att jobba med festivalen hela veckan. ABF ställer dessutom upp med musikinstrument då skolans egen utrustning inte räcker till ett så stort arrangemang.

Delvis är festivalen ett samarrangemang med den 8:e Europeiska Ungdomsmusikfestivalen som anordnas i Malmö och Köpenhamn. Detta är större evenemang som har anordnats på olika platser i Europa sedan 1985. Senast det begav sig var i Bern 2002. Man beräknar antalet deltagare till runt 8000 och man har utlokaliserat vissa konserter till platser utanför arrangörsstäderna. Att förlägga 40 av dessa till Landskrona under torsdagen och fredagen har passat båda parter utmärkt. Kulturskolan kommer inte att sända några av sina elever till Europeiska Ungdomsfestivalen, då man arbetsmässigt och ekonomiskt har valt att lägga allt krut på den egna festivalen.

På Rådhustorget kommer att finnas en stor utescen med måtten tolv gånger åtta meter och man nyttjar även Frälsningsarméns lokaler. På teatern skall det spelas både inne och ute på lastbryggan. På Cafe´31, på museét och i Sophia Albertina blir det enstaka arrangemang.

Björn Larsson, som har ambitionen att festivalen skall återkomma vartannat år, är övertygad om att det kommer att bli ett roligt arrangemang.
– Det enda problemet, som jag ser det, är att det blir svårt att toppa premiärarrangemanget nästa gång.

Av Love Nilsson – Zebra Media
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser