Annons

12:e teckningstriennalen öppnar i morgon

Imorgon, lördag, är det dags för vernissage på Konsthallen i Landskrona. Det är Landskrona Konstförenig som slår upp portarna för teckningstriennalen Svart På Vitt för 12 gången sedan premiären 1971. Som namnet pekar på är det ett evenemang som återkommer vart tredje år.
Till årets utställning ansökte 175 konstnärer men det är bara 65 som tagits ut.
– Det är ändå så mycket att vi har fått använda extra väggar för att få plats med allt, säger Göran Rossling, ordförande i Landskrona Konstförenig och visar Landskrona Direkt runt bland verken.
– Vi är dock hårda med ett krav, det är att det bara får vara svart och vitt, samt gråskalor. Minsta färgklick och det blir refuserat hur bra det än är.

När bedömningen om vilka som skulle få ställa ut gjordes togs ingen hänsyn till vem som hade gjort verket. Därför är det inte enbart kända utställare på teckningstriennalen,
– Vi bad konstnärerna skicka foton på sina verk. Därefter såg vi till att juryn inte fick reda på vad konstnärerna hette innan de utsågs. Därmed blev det verken i sig och inte ett eventuellt känt namn som avgjorde om det skulle vara med i utställningen.

Annons
 

Klart är dock att många konstnärer uppskattar Teckningstriennalen,
– Det är många som återkommer varje gång, säger Rossling och fortsätter,
– Man ser också på datumen som verken är tillverkade på att de ofta är gjorda just för denna utställningen vilket betyder att de aldrig är tidigare visade.

Någon konstnär från Landskrona finns inte bland utställarna. Den yngste konstnären är Örjan Richard, som är född 1969, kommer dock från Rödstånga.

Konstnärerna som kommer från hela landet hänger ut tre till fem verk och den som juryn finner bäst får ett stipendium på 5000 kronor. Vem det blir avslöjas under vernissagen.

Vernisage är alltså i morgon, lördagen den 8 maj, med start klockan 13.00. Dörrarna är öppna till klockan 17.00. Utställningen varar till den 6 juni.

Läs mer om Landskrona Konstförening på deras hemsida >>

Av Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser