Annons

På måndag startar korpfotbollen

På måndag sparkar korpfotbollen igång i Landskrona ute på planerna vid Gullstrandsskolan. I årets upplaga deltar inte mindre än 28 lag uppdelade i fyra divisioner med sju lag i varje. Serierna spelas som vanligt – avancemang för vinnare och tvåa, nedflyttning för de två som kommer sist i tabellen.
Peter Wikström, konsulent på Korpen, berättar att intresset för Korpens cup är svalt i år och att den med största sannolikhet kommer att spelas i september, efter den ordinarie säsongen. Han påpekar också att spelschemat är planerat så att inga matcher ska krocka med BoIS matcher. Korpfotbollen har uppehåll från midsommar till andra veckan i augusti.

Peter Wikström jobbade på Korpen i Landskrona under större delen av 90-talet. 1996 började han arbeta på Rikskorpen och stannade där några år innan han återvände till den lokala avdelningen. Han gör en jämförelse med hur det var när han började,
– I början av 90-talet fanns det Landskrona 60 korplag i fotboll i 8 divisioner, t.o.m. en division med endast damlag. Det fanns då också 32 innebandylag och i badminton hade vi 8-9 divisioner.

Annons
 

Skulle intresset för korpfotboll plötsligt öka dramatiskt ser inte Wikström det som ett problem,
– Vi har plats till i stort sett hur många lag som helst.

Anledningen till att det fanns betydligt fler korplag för tio år sedan än idag menar Wikström beror på en ökad konkurrens för lagidrotterna. Intresset för de individuella aktiviteterna ökade ordentligt, folk började i högre grad gå till gymmet. Att planera in tid för egna fysiska aktiviteter är lättare i dagens samhälle, än det är att planera utifrån fasta träningstider.

Att företag kommer att satsa mer och mer på folkhälsa tror Peter Wikström är mycket möjligt,
– Om man ser på kostnaden för ett företag att ersätta en sjukskriven anställd en dag – så är det jämförbart med priset på ett årskort på ett gym. Företagen kommer att kunna se det här som en investering snarare en kostnad.

Korpens historia
I Stockholm hölls 1912 den s.k. Solskensolympiaden som på många sätt blev ett genombrott för svensk idrott, särskilt då för idrotten på arbetsplatserna. Vissa yrkeskårer bildade egna ”korporationsidrottsföreningar”. Malmö Polismäns GoIF, Stockholmspolisens IF, Brandkårens IK (Stockholm), Örebro Poliskårs IF är några av de korpklubbar som bildades detta år.

Svenska Korporationsidrottsförbundet – Korpen – bildades 1945. Det var också då, efter andra världskriget som korpen fick ett ordentligt uppsving. Man arrangerade under 40-talet något som kallades ”folkidrottsveckor”, då man höll motionstävlingar varvade med underhållning. Korpen riktade sig således till gemene man lika mycket som till personalgrupper på arbetsplatser.

År 1975 blev Korpen medlem av RF, riksidrottsförbundet och som erkänt idrottsförbund är man alltså skyldigt att följa RF:s regelverk. Således är det möjligt för RF att göra dopingkontroller inom korpverksamheten för att inga oegentligheter skall förekomma. Peter Wikström berättar,
– Det hände på gymet här strax efter nyår, kontrollanter valde ut tre personer. En person fälldes och en annan vägrade. Båda är idag avstängda.
Wikström ser användning av otillåtna preparat som 2000-talets ungdomsproblem.
– Anabola stereoider blandat med alkohol kan leda till spärrarna släpper på en person.

Att vi kommer att se läkare i vita rockar som utföra kontroller bland fotbollsspelarna ute vid Gullstrandsplanerna är dock inte sannolikt även om alltså är, hypotetiskt, möjligt.

Av Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser