Annons

Krisen över på golfbanan

Mardrömmen efter ”isbrännan” är över för Landskrona Golfklubb som nu arbetar hårt för att få den drabbade golfbanan i spelbart skick igen.
– Det har varit en jobbig tid, både ekonomiskt och arbetsmässigt, berättar intendent Håkan Anderberg medan han visar runt på den gräsfattiga gula banan.
– Nu har vi öppnat banan igen med några provisoriska hål, men det kommer att dröja ytterligare någon månad innan våra greener är normala igen.

Isbränna uppstår när gräset täcks av ett istäcke under några veckor. Gräset får inte nödvändig näring och tappar livskraft. Personalen på golfbanan jobbade med många olika knep för att försöka rädda vad som räddas kunde och nu ser arbetet ut att ge önskat resultat.
– När vi väl fått kontroll på isbrännan så drabbades vi av frystorka som
innebar att vi fick handvattna våra greener och täcka dem med ett lager mull får att få igång gräset igen,
suckar Håkan Anderberg och skadorna har dessutom kostat golfklubben stora pengar i uteblivna intäkter.

Annons
 

Under normala år är det fullt av gästande golfspelare från påskhelgen och framåt, greenfee spelare som årligen ger klubben fina intäkter.
– Vi tar in runt 4,3 miljoner kronor enbart på greenfeeintäkter, men i år
kommer den summan att bli lägre med tanke på det inträffade.

Hur mycket pengar golfklubben förlorar är inte klart, men redan har klubben beslutat att avvakta med ett antal investeringar får att hålla nere utgifterna.
– Dessutom har vi haft stora problem med almsjukan och tvingats plocka bort ett hundratal träd som också kostat en hel del pengar, så det bli till att spara, poängterar Håkan Anderberg som trots alla bekymmer nu blickar framåt med stor optimism.
– Banan blir bättre för varje dag som går och vi har trots allt lyckats
begränsa skadorna, så om några veckor skall vi förhoppningsvis kunna köra för fullt igen.

Håkan Anderberg är i det närmaste uppväxt på golfbanan, började jobba där redan 1963 som skolepåg och fick tjänsten som intendent 1976. En gång tidigare har han varit med om liknande problem, det var 1987 och då handlade det om frystorkning.
– Då var det inte lika allvarligt som den här gången, men förhoppningsvis dröjer det nu lika många år innan något liknande händer igen, säger han med ett leende och berättar att klubbens 36 hål nu är öppen för medlemmar igen och att gäster mot en något lägre greenfeeavgift, i normala fall runt 300 kronor, har tillträde till golfbanan.
– Vårt mål är att alla som vill också skall kunna spela golf, men samtidigt kostar det att hålla en stor anläggning som den här i prima skick. Vi har i år ökat antalet medlemmar, men nu är taket nått för vår del och förhoppningsvis skall banan i Häljarp lätta lite på trycket och minska kön, avslutar Håkan Anderberg innan det är dags för den dagliga inspektionsrundan.

Fakta
Landskrona golfklubb bildades 1960 och två år senare invigdes den första 9-hålsbanan. Intresset för golf är stort i Landskrona, klubben har hela 1500 fulltidsmedlemmar, 400 vardagsmedlemmar och 450 juniorer. Till detta skall läggas en kö på 950 personer och dessutom 400 passiva medlemmar. Medlemsavgiften är 2 900 kronor, något lägre än vid andra jämförbara banor.

© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser