Annons

Lundgrens bilar ett nostalgiskt vårtecken

Kromen blänker och lacken glänser när Evert Lundgren visar runt bland sina veteranbilar som idag samsas med kläder och nostalgiska prylar i något som i det närmaste kan liknas vid ett mindre museum. – Jag har alltid gillat bilar och nu tar mina veteraner en stor del av tiden, förklarar Evert med ett leende medan han förbereder årets färd till danska Glostrup där en stor veteranbilsträff ägde rum i helgen. – För den som vill är det träffar varje helg hela sommaren, så det gäller att ransonera sig och prioritera de träffar man vill vara med på, menar Evert Lundgren som själv ansvarar för Thulinträffen för åttonde året i rad. – Jag började för tolv år sedan, då under namnet Citadellträffen och sedan dess har intresset bara ökat. Nu kommer även medlemmarna från Cadillac- och Corvett-klubben att få en egen avdelning. Planer finns också för en liten lokal överraskning i form av avlidne Paul Louise Sjöströms Austin Healey som rustats upp av sonen och återfinns i kortegen som föregår Citadellträffen. Och vad gäller fordon av lokal karaktär så har Evert Lundgren i sin ägo den gamla Borstahusbussen av modell T-ford som sattes i trafik på 1920-talet. Totalt finns ett femtontal bilar från olika årgångar att beskåda i hans samling. Nu är det inte bara Evert Lundgren som har känsla för nostalgi, hustrun Bitte har samlat på sig massor av tidstypiska kläder som både lockar entusiastiska kunder som besökare till de populära mannekänguppvisningarna. – Vi har inte några speciella öppettider, men ställer gärna upp när olika föreningar hör av sig och vill titta lite på bilar och kläder, betonar Evert Lundgren som också brukar vara värd för medlemmarna i Skånska A-fordklubben när dessa gör sitt årliga besök på bilbesiktningen. – Nu behöver man inte besiktiga de gamla veteranbilarna, men det är kul att träffas och titta lite närmare på bilarna och få lite hjälp av experterna på området, menar Evert Lundgren och tillägger att bilar med årsmodell 1950 och tidigare endast behöver registreringsbesiktigas vid ett tillfälle. Ett evenemang som det redan nu talas en hel del om äger rum i Stenestad den 9 maj då man skall köra Tolvskillingsrallyt efter samma bana som Vramsloppet 1933. – Då körde man på rejält utmed grusvägarna och uppmätte farter på 185 kmh i de snabbaste passagerna. Här gick det också illa för en bil som körde in ett hus som fattade eld och brann ner. Det var ett oerhört dramatiskt lopp, men nu lär det gå betydligt lugnare till. Efter träffen på bilbesiktningen samlas ägarna till A-fordarna i Evert Lundgrens lokaler för en stunds nostalgisk samvaro och snack om minnen kring den välskötta klenoderna. – En gammal dam pekade en gång på en av bilarna och sa rodnade till sin make, minns du att det var vår första bil. Så visst väcker bilarna minne på många plan, avslutar en leende Evert Lundgren innan det är dags att berätta lite om bilarna i hans och hustrun Bittes lilla museum. Fakta Bilarna av märket Austin Healey var resultatet av Donald Healeys samarbetet med BMC vilket resulterade i en mycket populär sportbil. Inte minst blev märket känt i samband med stora framgångar inom rallysporten under 1960-talets början, med förare som Don Morley, Pat Moss och Timo Mäkinen.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser