Annons

Norskt hantverk visas på Citadellet

Årstiden må inte vara den allra bästa för att visa norska \”håndplagg\”, men kvalitén på arbetet så god att Hemslöjden inte tvekade när tillfälle gavs att visa prov på Heidi Fossnes arbete med att kartlägga den norska kulturskatten. – Eftersom utställningen redan befann sig i Sverige tyckte vi att det var lämpligt att visa den nu eftersom det handlar om ett fint hantverk och ett stycke spännande konsthistoria, berättar Eva Berg vid hemslöjden som imponerats av Heidi Fossnes arbete. – Alla dessa olika handplagg låg i olika museums arkiv och samlade damm. Hon plockade fram den, tillverkade vackra kopior och gjorde en mycket vacker bok. En del av hennes arbete visar vi nu här. Utställningen visar handplagg i form av vantar, halvvantar, muddar och manschetter med rötter i den norska folktraditionen. I boken \”Håndplagg\”, lyfter hon fram skatter ur de norska museernas gömmor. Det rör sig om plagg som värmer, skyddar, pryder eller ger status. – Här finns inte vardagsvantarna med utan det handlar om lite finare handplagg, sådana som bars till fint, påpekar Eva Berg. Heidi Fossnes nöjde sig inte endast med att avbilda plaggen, hon bestämde sig även för att tillverka exakta kopior som nu visas på utställningen. Originalen vill museerna av förklarliga skäl inte skicka runt på olika utställningar. – Hon har gjort ett jättefint arbete och det är spännande för alla som är intresserade av konsthantverk att bekanta sig med de norska håndplaggen, avslutar Eva Berg. Utställningen kan ses i hemslöjdens lokaler på Citadellet till och med den 22 maj.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser