Annons

Grunden lagd för varvshistorisk förening

Grunden är lagd för en varvshistorisk förening i Landskrona och redan är
viss verksamheten så smått igång i Villa Fridhills lokaler. Där samlas gamla varvsarbetare för att identifiera personerna på olika bilder och fundera lite på alla öknamnen som fanns på Öresundsvarvet.
– Nu var det inte bara på varvet som man fick öknamn, jag hörde om en fiskare från Borstahusen som jobbade en enda dag på landsverk och sen fick heta ”Smen” i hela sitt liv, minns en leende Klas Johannesson som under sina många år som svetsare och på transporten gick under namnet ”Lången”.

Nätverket svenska varv startade 2002 och sedan någon månad tillbaka pågår arbetet med att bygga upp en lokalavdelning i Landskrona.
– Gamla varvsarbetare är intresserade och vill vara med, men jag hoppas att även andra som inte jobbat på varvet vill delta, förklarar Jonna Eriksson föreståndare för Arbetarrörelsens arkiv som håller i det löpande arbetet.
– Jag tänker då närmast på fruar och barn, men även andra som kan berätta sina personliga minnen kring Öresundsvarvet och vad varvet betytt för deras liv.

Annons
 

Under våren ägnar man sig huvudsakligen åt att titta igenom Arkivets och egna bilder, allt för att identifiera personer och händelser.
– Det där är Bo Jacobsson, far till Andreas som nu spelar i danska Bröndby, påpekar Göran Olsson som efter genomgången verkstadsskola 1961 jobbade som plåtslagare fram till 1981 och Bo Drakhamre, rörläggare från 1963 till 1982 har koll på ”Sure Gustav”.
– Jag kom till varvet redan 1957 och arbetade som ritare fram till
nedläggningen 1983,
berättar Lars Olsson och visar upp en detaljerad ritning på supplyfartyget Stena Constructor från 1980.
– Det fartyget kom sedan att användas i Falklandskriget, det var inte
riktigt meningen när vi byggde det på varvet.

Bengt Lindfors jobbade bara några år i slutet på 50-talet som elektriker på varvet medan Roy Andersson jobbade på huvudförrådet mellan 1974 och 1980.
– Här finns en massa minnen samlade och det är kul om det kan bli någonting av det, tycker Hans Persson som efter verkstadsskolan 1960 han med att jobba både som svetsare och arbetsledare innan han slutade 1980.

I maj skall några representanter från Landskrona resa till Varvsforum som samlas i Karlskrona och Sölvesborg.
– Vi hoppas få lite tips från föreningarna som varit igång en tid, förklarar Jonna Eriksson som räknar med att intresset för en lokal varvsförening kommer att öka med tiden.
– Nu arbetar vi med att lägga grunden, till hösten hoppas jag att vi skall börja få in egna berättelser från varvsarbetare och andra som kom i kontakt med varvet. Det är en spännande uppgift vi har framför oss, påpekar hon samtidigt som Klas Johannesson berättar om Rolf ”Hellöra” Hedlund, han som körde ”Paddan”.
– Det fanns inte en hörna som han inte kört på och minns jag inte fel var han släkt, farbror eller något, till gamle centerledaren Gunnar Hedlund.

Fakta
Nätverket Svenska varv startade 2002 och organiseras under Statens Maritima Museer. Uppdraget är att samla alla som är intresserade av att bevara och bruka varvsnäringens kulturarv. Nätverkets programförklaring formulerades 2002 och arbetet inriktas på att stimulera och stödja ideella och lokala projekt samt att stimulera arkiv och museer till dokumentationer, seminarier, forskning och utställningar.

© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser