Annons

Boken ”Om Borstahusen” äntligen klar

Boken ”Om Borstahusen” är ett måste för alla med någon form av anknytning till det lilla fiskeläget. Och författaren Robert Weisz Hogan ler säkert i sin himmel nu när barnen Lars, Kerstin och Karin färdigställt hans arbete två år efter hans död.
– Det var fars önskan att boken skulle bli klar, han hade lagt ner väldigt
mycket arbete på den och jobbade in i det sista vid sin dator,
minns Kerstin Weisz som svarat för den grafiska formen medan systern Karin Weisz Dockson gjort illustrationerna i den omfattande dokumentationen om Borstahusen.

Under påskhelgen presenterades boken, som kommer att försäljas genom Borstahusens byalag, i anslutning till en utställning av Robert Weisz Hogans många illustrationer av olika föremål som förknippas med Borstahusen. På väggarna i den tidigare bostaden, tillfälligt omvandlad till utställningslokal, hängde dryga 50-talet bilder av gamla föremål från fiskeläget.
Här fanns Rullebören och rullebörshjulet, en ålakasse och flåholt (flöte) av korken från svartpoppel. Johan Hanssons blåslampa vid sidan om bilden av den gamla folkskolan öraflå med ägarnas initialer inristade i flötet.
– Jag minns att vi var de första som flyttade från staden och ut till
Borstahusen, året var 1951 och våra bekanta trodde inte vi vara riktigt
kloka,
minns Stig Laurenius i anslutning till utställningen.
– Och Robert och Dagmar var troligen den fjärde familjen att flytta hit när de kom 1959.

Annons
 

Idag är Borstahusen omåttligt populärt, vilket inte minst märks på fastighetspriserna. Men så har det inte alltid varit.
– Jag hade inte fyllt moped när vi flyttade hit, men jag minns att far
omedelbart blev förtjust i Borstahusen,
berättade Lars och flytten från
Malmö resulterade också i att Robert Weisz Hogan startade reklambyrån
Tecknargården och en tidig kund blev Tetrapak som fortfarande nyttjar sig av tjänsterna från Borstahusen Informationsdesign AB, som företaget heter idag.

Boken ”Om Borstahusen” är uppbyggd som ett kommenterande uppslagsverk om olika fenomen i Borstahusen. Här kan den som vill veta lite mer läsa om Borstahusens tillkomst, om koleran, om sprudehuset, om grisahodderna, om skenan, om pumphuset, om birschapp, om lukten och mycket, mycket mer. Inte mindre än 168 korta kapitel bjuder läsaren på väl utvalda citat och hänvisningar till vad som skrivits om Borstahusen genom åren.

Robert Weisz Hogan samlade på information om och kring Borstahusen allt från den dag han och familjen bestämde sig för att bosätta sig i Borstahusen och hans idoga arbete resulterade också i att han fick Landskrona kommuns guldmedalj för sina insatser 1999.

Boken om Borstahusen bjuder på härliga läsupplevelser som varar mycket, mycket länge och läsarna tas med på en spännande resa genom Borstahusens historia, skapad av en malmöpåg som förälskade sig i fiskeläget för snart ett halvt sekel sedan.

Fakta
Enligt historieböckerna var det sillen som skapade Borstahusen. De väldiga stimmen på 1770-talet i Öresund lockade bröderna Rasmus Andersson Borste och Jöns Andersson Borste att slå sig ner på fäladsmarken utanför Landskrona. De båda bröderna lämnade 1776 in en ansökan om att få upprätta byggnader för fiskeriverksamhet och detta år betecknas sedermera som det lilla fiskeläget Borstahusens födelsedag. Mer om detta i boken ”Om Borstahusen”.

Av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser