Annons

1-1 i den allsvenska premiären

Den 80:e allsvenska säsongen inleddes i lördags på jämngamla Landskrona IP. 11 036 åskådare såg till att inramningen var den bästa tänkbara när domare Stefan Johannesson blåste till spel i årets första Skånederby mellan Landskrona BoIS och Helsingborgs IF. På förhand en match som såg ut att kunna bli målsnål.

Efter BoIS formidabla utspelning av HIF i premiären 2002, oförglömliga 6-2, samt Helsingborgarnas lilla revansch ifjol då laget vann på IP med 3-0, var det ingen skräll att ingen av lagen ville gå på en mina i dagens tjuvstart av allsvenskan. Inte oväntat slutade matchen 1-1. Möjligen var det mer oväntat på sättet det skedde.

Annons
 

Det fanns gott om premiärnerver i matchens inledning. Med vindens hjälp skaffade BoIS sig ett litet övertag men helsingborgarna arbetade sig successivt in i matchen och blixtrade till med ett par snabba kontringar.
Matchen stod lite och vägde när skicklige sydafrikanen Thando Mngomeni avvägt slog in bollen i straffområdet. Jonas Olsson lyckades inte rensa undan bollen utan precis vid kortlinjen kunde HIF-anfallaren Gustav Andersson lägga beslag på lädret och med en vrickning få in den framför mål, där den danske måltjuven Peter Graulund fick presentera sig.

– Jag tror att Olsson försöker få ut bollen till hörna men inte lyckas. Där är inte mycket jag kan göra på den. Gralund står två meter från mållinjen och kan bara raka in den, säger Jonas Sandqvist som trots det hade ett par fingrar på bollen innan den letade sig in i nätmaskorna.
– Sen blir det en svår match. Jag gillar inte att behöva stå sysslolös under så långa perioder som jag fick, menar Sandqvist.
– Deras ledningsmål blev en väckarklocka för oss, analyserar Johan Andersson som var den BoISare som tog flest avslut idag.
– Det är klart att i medvinden i första halvlek gäller det att skjuta, säger han.

BoIS tog också mycket riktigt flest avslut under de första 45 minuterna. 9-4 slutade den statistiken (totalt16-6), även om HIF ledde med 1-0 när lagen gick till pausvila.
– Jag är nöjd med vår första halvlek där jag tycker att vi kontrollerade händelserna, menade HIF:s tränare Peter Swärd efter matchen.
Även BoIS tränare Janne Jönsson var tillfreds med den inledande halvleken,
– Jag är ganska nöjd med den. Jag tycker att vi har ett visst grepp redan där även om vi hamnar i underläge. Både Johan Andersson och Mikael Rynell skapar ett par vassa lägen och med siktet bättre inställt hade vi hamnat i målprotokollet redan då, menade Jönsson som i pausvilan manade till fortsatt skottvilja, kortare mellan lagdelarna som att backlinjen skulle kliva fram ytterligare.

Tränare Jönsson skulle bli tagen på orden.
Redan i andra halvleks första minut var vi redo att notera 1-1.
Anders Friberg, mycket företagsam idag, kastade ett lång inkast som Jonas Olsson nickskarvade till bortre stolpen där Jones Kusi- Asare fläkte sig fram och sköt över från nära håll.
– Jag kom lite sent in i situationen. Jag hann helt enkelt inte dit för att stöta in den, log Kusi-Asare efter matchen.

BoIS bet sig fast på offensiv planhalva och skapade många fina chanser i i inledningen på andra halvlek. Det skulle dock dröja en kvart innan bollen letade sig bakom Conny Rosen i HIF-målet.
– Jag tycker att Jones Kusi-Asare kvitterar men det tycker inte domaren, menade Janne Jönsson och ”målskytten” kan bara hålla med.
– Jag hoppade bara, jag rörde överhuvudtaget inte honom. Det är målvakten som själv sjabblar in bollen, intygar Kusi-Asare.

Här följer sedan en kavalkad i BoIS-chanser. Närmast ett kvitteringsmål är Jörgen Pettersson som rycker i djupled efter en nickskarv från Johan Andersson. Jörgen kan hårt trängd få på ett bra skott som Rosén dock kan göra en kvalificerad räddning på.
– Jörgen har visat bättre form på försäsongen och kommer att bli bättre. Det var premiär för honom också. Utan att han för den sakens skull var dålig, så vet vi att han kan mer, analyserade BoIS-tränaren, nyförvärvets hemmadebut.

I 65:e matchminuten vrålade hemmapubliken på straff när Johan Andersson föll på Erik Wahlstedts utsträckta ben.
– Det är väl möjligt att jag försöker utnyttja situationen. Men där var ingenting. Man måste vara ärlig, ler Johan Andersson som möjligtvis hade tittat på den lättfallande dansken Graulund hos motståndarna.
Nu fick istället Johan Andersson ett gult kort för sin ”döende svan”, något som domare Johannesson konsekvent missat på Wahlstedt som matchen igenom ostraffat fick sätta händerna i ryggen och knuffa anfallande BoISare.
En ringrostig domarinsats hindrade dock inte BoIS från att bjuda på en fortsatt underhållande, teknisk och fartfylld fotboll.

En kvart från slutet kom också det synnerligen rättvisa kvitteringsmålet.
Jonas Olsson revanscherar sig från missen vid HIF:s ledningsmål, då han resolut trycker fram bollen med hela sulan till en framstormande Johan Andersson som helt fri kan slå in 1-1.
– Det är bra av Jonas att fullfölja som han gör, säger målskytten och skänker en tanke till sin lagkompis.
– Det är klart att det fanns en hel del premiärnerver, erkänner Andersson som dock redan nu ser fram emot att åka till Sundsvall i påsk.

– Ska vi sammanfatta det hela så är jag missnöjd med resultatet, men nöjd med matchen, Sen får vi inte glömma att Antti Okkonen får ett välförtjänt pris, avslutar Jönsson och syftar på priset som matchens lirare.

Av Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser