Annons

Johan Östberg gör succé på TV 3

Han begriper det inte riktigt själv, ännu, hur stor han hunnit bli ute i folkhemmet.
– Vi lever lite som i en bubbla uppe på skolan, säger Johan Östberg, 21, från Landskrona, en av de kvarvarande eleverna i den populära dokusåpan Fame Factory.

I söndags kunde TV-tittarna följa Johan då han var uppe i den stora månadsfinalen, i vilken han för tredje gången denna säsongen tvingades försvara sin plats på skolan med en så kallad ”skjortärmslåt”.
– Nu vann jag, men hade tävlingen avgjorts i USA så hade Zuddas vunnit stort med sin underbara soullåt. Det var faktiskt det första avsnittet jag sett, avslöjar Östberg och fortsätter,
– Vi har helt enkelt inte fått lov att titta på programmet tidigare.

Annons
 

Nu är däremot hela serien färdiginspelad och endast finalen återstår.
– De ni ser på TV idag hände för cirka tre och en halv vecka sedan, förklarar Östberg som emellertid är förhindrad att säga något om kommande program. Dock kan vi meddela alla oroliga fans att han mår betydligt bättre idag än hur det framställs i serien för tillfället.
– Jag mår mycket bra, försäkrar Johan och lägger av ett stort leende.

Östberg har länge haft en dröm om att kunna livnära sig på sin musik. Innan han trillade in på en audition i Malmö för Fame Factory, hankade han sig fram som trubadur med afterski-spelningar i fjällen, som musiklärarvikarie, men även med en egen turnerande barnmusical som han skrivit tillsammans med flickvännen.
– Under en period arbetade jag också som brevbärare. Jag måste ha varit Sveriges sämsta brevbärare. Jag längtade till vissa trappor där akustiken var bra och jag kunde sjunga. Det var väl inte uppskattat av alla som bodde i huset, skrattar Österberg.

Att han nu kommit att bli en stor publikfavorit och med ett därtill hörande kändisskap är inget som han direkt hunnit reflektera över.
– I Skara är det ingen som direkt bryr sig. De är så vana vid att se oss. Men visst börjar man märka av programmets popularitet. Främst är det alla brev man får. Dessutom skickar folk helt otroliga saker. Bland annat har jag fått en enormt stor nalle och en tavla där en kvinna målat av mig och symboler ur mina dikter, säger Johan och verkar i det närmaste generad över uppmärksamheten.
– Man vill ju så gärna svara alla och återgällda presenterna.

Alla TV-kameror som ständigt finns runt deltagarna är något som Östberg inte längre tar notis om.
– De finns överallt men man tänker helt enkelt inte på dom längre. Då är det svårare att bli intervjuad för någon tidning eller radio. Någon träning på hur man möter media har vi inte fått. Detsamma gäller kontakten med agenter och skivbolagsfolk, man vill ju inte bli lurad, säger Östberg och medger samtidigt hur oerhört svårt det är att tacka nej, när någon nu kommer och drar i honom.
– Jag får väl försöka lära mig att sålla, säger Östberg fundersamt.

Direkten träffar Johan i samband med att Landskrona BoIS förärat honom en randig tröja och ett par biljetter till premiären. Vi frågar om även kommunen hört av sig till stadens i nuläget näst bäste ambassadör? Programmet ses trots allt av miljonpublik varje vecka och Östberg från Landskrona är stor i hela landet.
– Nej, därifrån har jag inte hört något, säger Johan, smått förvånad över frågan.

Johan har trots Bert Karlssons envisa tjatande om vikten av att sjunga på svenska hållit sig till engelskan.
– Ja, gjorde ju Ugglas – Trubaduren senast och det kommer mera, lovar Östberg och avslöjar för Direkten att i kommande veckofinal blir det svenskt.
– Jag skrev ihop en låt på svenska kvällen innan veckofinalen. Det blev dock lite fel vid framförandet eftersom jag tappade bort mig i texten, vi får väl se hur mycket som märks av det, skrattar Östberg och ger sin förklaring till varför Bert Karlsson vurmar för svenskan.
– Han kan nog inte engelska, ler Östberg.

När han påminns om att han i vissa sånger kan låta påfallande lik Elvis Costello, höjer han omedelbart på ögonbrynen.
– Ja, ja… det var någon annan som gjorde samma jämförelse för en tid sedan. Vem är Costello?

Nu återstår det att se om Johan Östberg finns med i den stora direktsända final från Hovet i Stockholm på Påskdagen.

Av Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser