Annons

Kvalité skall locka hyresgäster

Genom att satsa på kvalité i boendet vill medlemsföretagen i föreningen
BoStaden verka för en boendemiljö som präglas av trygghet, hemkänsla och ömsesidigt ansvarstagande.
– Man skall vara stolt över att bo i Landskrona och vi som fastighetsägare måste också dra vårt står till stacken, förklarar Hans Persson, en av fyra delägare i fastighetsbolaget Skånska Snickare, ett av åtta medlemsföretag i BoStaden som vid senaste årsmötet också beslutade om att den här månaden uppvakta kommunstyrelsen om misskötta fastigheter.
– Det räcker inte med att vi gör vårt arbete om kommunen inte ser till att ha blåslampan på oseriösa fastighetsägare som ger stan dåligt rykte, påpekar Hans Persson. Skånska Snickare bildades 1983 när Christer Olsson, Bengt Månsson, Berne Persson och Hans Persson slog samman sina respektive byggbolag.

Idag är byggverksamheten ett minne blott, istället äger företaget 18 fastigheter i centrala Landskrona.
– Vår målsättning har hela tiden varit att hålla hög kvalité i boendet, det tror vi är viktigt för att hyresgästerna skall trivas och för att skapa en positiv syn på boendet i Landskrona, poängterar Berne Persson.

Annons
 

För att skapa en bra boendemiljö är medverkan från de boende en grundläggande förutsättning. För att veta vad de boende tycker genomförs en kvalitetsmätning och i den fick Skånska Snickare det bästa betyget av sina hyresgäster. Till saken hör också att resultatet är det högsta som uppnåtts bland de totalt 150-175 svenska fastighetsbolag som genomfört mätningen.
– Hade alla skött sina fastigheter som de här grabbarna gör så hade det inte varit några problem, berömde också Kurt Ehrhardt som bott i samma fastighet i 46 år och tillsammans med Helge Hördin tog hem en gratis månadshyra genom att svara på enkäten.
– Är det så lätt att få en frimånad så svarar jag gärna på fler enkäter,
poängterade Helge Hördin med ett leende.

BoStaden vill också ta ytterligare steg vad gäller hyresgästernas inflytande. Här handlar det om att utveckla ett klassningssystem av fastigheterna i stan. Bra skötta fastigheter skall få högre betyg och de som inte sköter sig får låga betyg.
– Sen skall det ha genomslag på hyran så att de fastighetsägare som inte sköter sig skall inte heller kunna plocka ut lika höga hyror, poängterar Anders Eneborg från Landskronahem som hoppas att fastighetsägarna och hyresgästernas representanter skall kunna enas kring ett fungerande klassningssystem.
– Det är viktigt att vi gör det svårt för oseriösa fastighetsägare samtidigt som vi slår ett slag för att de duktiga fastighetsägarna som finns i Landskrona.

Genom BoStaden skall information bedrivas, men också påtryckning mot berörda myndigheter utövas.
– Skall vi lyckas så måste det ske en samverkan mellan kommunen och de seriösa fastighetsägarna. För oss är det oerhört viktigt att återskapa Landskronas goda rykte som en bra stad att bo i. Kanske skulle vi då fått fler höga tjänstemän att flytta hit, avslutar Hans Persson med glimten i ögat.

Fakta
Föreningen BoStaden bilades den 4 februari 2003 som ett samarbetsprojekt mellan några av Landskronas ledande bostadsbolag. BoStaden har åtta medlemmar med ett gemensamt bestånd på 5 569 lägenheter. Syftet med BoStaden är att skapa ett forum för kommunikation och information, dels mellan bostadsbolagen men också mellan hyresgästerna och deras hyresvärdar.

Av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser