Annons

Oviss framtid för jubilerande Strand

Strandpaviljongen ligger öde och tom på den vackra strandpromenaden. Trots att det är vår i luften står julens ljusstakar kvar i fönstren och något festligt 10-årsjubileum lär det knappast bli tal om stundande Valborgshelg.
– Vad som händer med Strand vet jag inte, vi söker efter arrendatorn för en avhysning, förklarar kommundirektör Leif Borg som varit med från det att första spadtaget togs efter det att det gamla restaurangen brann ner natten till Valborg 1993.

Efter den dramatiska branden rådde stor enighet om att Strand skulle återuppbyggas. Symbolvärdet av det forna nöjespalatset bedömdes som stort för Landskronaborna. Bygget, som kostade runt 30 miljoner kronor, genomfördes i rekordfart och året därpå kunde nya Strand slå upp sina portar för en traditionell Valborgsinvigning.
Men redan efter en säsong började problemen bli uppenbara och dåvarande arrendatorn, Mats Wilhelmsson valde efter några år att överlåta verksamheten till Fredrik Lööw.
– Vi såg att det inte gick att driva Strand efter de regler som kommunen satt upp och det gäller fortfarande, menar Mats Wilhelmsson som idag koncentrerar sina krafter på Citadellet.

Annons
 

Nu söker kommunen efter en tänkbar ny arrendator och en som tillfrågats är just Mats Wilhelmsson.
– Vi har haft lite lösa kontakter, men inget är bestämt. Visst kan jag tänka mig att ta över Strand, men då är kravet att kommunen inte skall bestämma över öppethållandet och dessutom krävs en ordentlig renovering. Strands goda rykte är fullständigt kört i botten efter de senaste årens vanskötsel och här kan kommunen inte smita undan sitt ansvar, menar Mats Wilhelmsson som tippar att kommunen hittar en ny arrendator.
– Ja, det finns säkert de som är beredda att försöka trots alla dystra
erfarenheter. För egen del har jag mina krav och de tror jag inte kommunen går med på.

För kommunens vidkommande har Strand inte bara kostat 30 miljoner att bygga. Genom åren har kommunen dessutom tappat miljonbelopp i uteblivna hyror och andra avgifter.
Först gick Fredrik Lööw i konkurs med stora skulder. Efter honom kom Peter Fridolf och när han gick i konkurs var det med stora skulder till kommunen.
Malmöbon Henrik Uhlman tog över för tre år sedan och är nu eftersökt av Kronofogden för obetalda hyresskulder.
– Jag har försökt nå honom, men inte lyckats, förklarar Leif Borg som idag inte vet hur Strands framtid kommer att gestalta sig.
– Nej, vi för lite lösa diskussioner, men ingenting är beslutat.

Klart är också att Strand fått serveringstillståndet indraget på egen begäran och lite ironi vilar över det faktum att årets enda evenemang tycks bli Näringslivsdagarna om en vecka då Landskrona som tillväxtort skall diskuteras.
Deltagarna skall avsluta med en näringslivsbankett samt uppträde av Wallmans Salonger on Tour. Dessutom skall årets bästa marknadsförare för Landskrona utses och en sak är klar, det blir inte personerna bakom anrika Strandpaviljongen.

Fakta
Redan i slutet på 1800-talet byggdes den första restaurangen. Då för att erbjuda stärkande bad och nyttigt brunnsvatten Inför Landskronas
500-årsjubileum 1913 revs den gamla restaurangen och en ny byggdes upp efter ritningar av Fredrik Sundberg. Krogen byggdes sedan till inför Festivalen 1963 och återuppbyggdes efter branden 1993 i samma stil som tidigare.

Av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser