Annons

Svensk-Polska föreningen jubilerade på Biblioteket

Svensk-Polska Föreningen i Skåne firade i lördags sin fyrtioåriga tillvaro med en högtidssammankomst på Stadsbiblioteket i Landskrona. I lokalerna finns sedan en vecka tillbaka tre utställningar, vilka alla invigts av Polens generalkonsul i Malmö, Marek Bykowski, förra måndagen, detta som ett led i jubileumsfirandet.

Samankomsten inleddes med tal av Svensk-Polska Samfundets ordförande Hans Bjernby. Kommunfullmäktiges i Landskrona ordförande Gösta Nilsson höll därefter tal till jubilaren där han bl.a. pekade på vikten att engagera sig för att hålla de mörka krafterna borta. Detta inte minst med tanke på det som hänt i Madrid den 11 mars.

Annons
 

Även journalisten Gunnel Arbin, som var på plats i Polen i samband med både krigstillståndets proklamerande den 13 december 1981 och de dagar när kommunismen raserades 1989 gav gripande ögonblicksbilder från dessa tillfällen.

Efter högtidligheterna förevisades de olika utställningarna Polens sak är vår, Den humanitära hjälpen till Polen och Solidaritets lokalavdelning i Lunds verksamhet, den sista presenterad av en av förgrundsfigurerna Jan-Axel Stoltz, tidigare adjunkt på Gullstrandsskolan.

I samband med sammankomsten höll Svensk-Polska Samfundet sitt årsmöte. Det var första gången som årsmötet hölls utanför tullarna men förhoppningsvis inte den sista. Som ny vice ordförande i Samfundet valdes landskronabon Tor Johanson.

– Nu är det bara att hoppas att landskronaborna passar på att besöka Stadsbiblioteket och utställningen Polens sak är vår. Det är absolut inga svårigheter att hitta dit. När man närmar sig Stadsbiblioteket har vi i fönstren satt upp förstorade autentiska löpsedlar som talar om bl.a. ”Nio dog i kravaller- 45000 arresterade”, ”Sovjet redo gå in i Polen”, ”Walesa har satts i fångelse”, säger den nya vice ordföranden Johansson i ett pressmeddelande.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser