Annons

Niclas Nielsen på väg mot ny SM-titel

Niclas Nielsen, 39 år, är på väg mot ännu ett SM-tecken i innerodden och samtidigt väldigt kritisk mot statusen på svensk roddsport lagom till
Svenska Roddförbundets 100-årsjubileum.
– Den är rent ut sagt skitdålig just nu och fråga mig inte varför. Tidigare var Sverige en A,B-nation, nu har vi halkat ner till placeringen C och D, det är beklagligt, menar Niclas Nielsen som tror att det finns flera förklaringar till varför svensk rodd är så klen internationellt sett.
– En orsak är att roddarna inte vill lägga ner den träning som krävs. Vill
man nå toppen så handlar det om att underkasta sig en oerhört tuff träning. Sen kanske det krävs bättre uppmuntran och uppföljning från klubbar och förbund, många talanger slutar i förtid och det är inte bra.

Niclas Nielsen är själv något av tävlingsnarkoman och har i flera år tillhört den svenska eliten i lättvikt. Även om åldern gör sig påmind så
kommer han att satsa ännu ett år på sin sport, men sen är det slut.
– Hur hårt jag kommer att satsa är inte bestämt, men helt klart är det mitt sista år. Sen får det vara dags för något annat.

Annons
 

När det gäller innerodden så har Niclas dominerat sin klass fullständigt och även om han stod över deltävlingen i Avesta så kommer han att ta hem årets svenska inomhusserie med råge när SM avgörs i Jönköping den 20 mars.
– Eftersom jag har två segrar tidigare, i Landskrona och Vänersborg, så räknar jag kallt med att ro hem segern vid SM, förklarar Niclas Nielsen som tycker sig ha märkt en viss tillbakagång när det gäller innerodden.

Att ro på roddmaskin skiljer sig väsentligt från att ro på vatten. Styrkan
fäller avgörande inomhus.
– Så är det, på vattnet spelar tekniken en viktig roll, vid en roddmaskin är det bara att ösa på, menar Niclas Nielsen som trivs vid roddmaskinen.
– Här får alla visa vad de kan och det gillar jag. Det skulle vara kul om alla de bästa ställde upp, då skulle tävlingarna bli mer spännande och
roddarna få svart på vitt på vad de kan.

Om någon månad är det dags för träningen utomhus i Landskronas blåsiga hamninlopp. Här har Niclas Nielsen klarat av massor av pass genom åren och nu är det dags för en sista satsning innan karriären är över.
– Motivationen finns och därför kör jag vidare, men hur allvarlig satsningen blir får vi se när säsongen är igång, poängterar den rutinerade roddaren som ännu inte funderat på att ta steget över till veteranklassen.
– Nej, det känns inte angeläget just nu, förklarar en leende Niclas Nielsen, Sveriges bäste inomhusroddare i lättvikt.

Fakta
Landskrona Roddklubb bildades redan 1883 och Svenska Roddföbundet bildades 1904. De första roddklubbarna dateras redan till 1851. Skånes Roddförbund bildades 1950 och dess förste ordförande var Harald Schoug från Landskrona.

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser