Annons

Utställning om städerskor öppnad

Från den mansdominerade fotbollen till städerskans dagliga slit kan steget tyckas långt, men inte så för Henrik Sannerstedt på Centrum för
arbetarhistoria.
– Det var när jag jobbade med utställningen om fotbollen i Landskrona som det slog mig hur mansdominerad den var och då väcktes tanken på en utställning om städyrket. Ett jobb som många av oss har en relation till, men som vi sällan reflekterar över.

Nu gives tillfälle för denna reflektion när utställningen ”Städa för livet” öppnat på Centrum för arbetarhistoria.
– Utställningen visar inte bara en spännande och eftertänksam bild av ett lågstatusyrke, här ställs också intressanta frågor som vi alla har anledning att reflektera över, menar ordförande Gösta Nilsson som gärna ser att utställningen uppmanar till debatt.
– Varför är det alltid städerskor det skall sparas på vid nedskärningar, det kan vara en fråga att ställa sig i anslutning till utställningen.
Både bilder och text ger underlag för många funderingar och det tycker jag är alldeles utmärkt.

Annons
 

Vid en rankning av yrkesstatus som genomförts hamnar städerskan på plats 98 av hundra, en bild som Henrik Sannerstedt tror stämmer bra med verkligheten.
– Städaren finns där bara och det är sällan vi ser dem, men våra arbetsplatser är rena och fina och det nöjer vi oss med. Det är viktigt att synliggöra också denna yrkesgrupp som är så betydelsefull för vårt moderna samhälle.

Städaren får sin yrkesidentitet i samband med slutet på det andra världskriget och framväxten av det moderna samhället. Nya industribyggnader, kontor, skolor och sjukhus är exempel på arbetsplatser som krävde städning.
– Tidigare handlade det mest om pigor och hemmastädning, men efter kriget blev det ett yrke och noterbart är också hur begränsade den tekniska utvecklingen varit. Lite större moppar, städvagn och bättre kemikalier är i stort sett allt, påpekar Henrik Sannerstedt som under sitt arbete med utställningen ser städare som springer fram med moppen.
– Något som krävs för att hinna med arbetet på den angivna tiden.

Utställningen tar besökarna med på en tur genom städyrkets historiska och moderna tidsaxel. Bildmaterialet engagerar och de korta texterna stämmer till eftertanke.
– Själv blev jag påverkad av raderna där en städerska konstaterade att
lärarinnan hon mötte varje dag i korridoren måste vara olycklig eftersom hon aldrig hälsade,
säger Gösta Nilsson som hoppas att utställningen skall stimulera till en konstruktiv diskussion om städarnas yrkesroll.
– I besparingstider är det en viktig diskussion som även omfattar människovärdet för en viktig yrkesgrupp.

Fakta
Utställningen finns till beskådan i Centrum för arbetarhistoria beläget i Folkets hus med entré från Eriksgatan (Gamla biblioteksingången).

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser