Annons

Topsy och Anki fick kommunens hedersmedalj

Årets hedersmedalj går till två välkända landskronaprofiler, sångerskan Anki Nilsson och idrottsledaren Torsten ”Topsy” Lindblom och båda var mycket överraskade överbeskedet.
– Jag är chockad, den här smäller högre än alla andra medaljer jag fått, menade Torsten ”Topsy” Lindblom, 79 år, och stil going strong som ledare i Landskrona Boxningsklubb.
– Det är svårt att hitta några som ställer upp, så det är bara att fortsätta, sa han med ett leende medan Anki Nilsson, nyligen 50 fyllda, kan blicka tillbaka på en 30 år lång karriär.
– Jag är mycket glad över utmärkelsen, förklarade Anki som sommartid fyller Slottscaféet med sina allsångskvällar och nu kan blicka tillbaka på en 30 år lång karriär.
– Under de här åren har det hänt otroligt mycket, summerade Anki och grävde fram en del fina minnen.
– Inspelningen med BBC:s Big band var stort, men största upplevelsen var invigningen av fotbolls-VM i Tyskland 1974. Då hade jag precis kommit med i Family Four och sjöng ”Ack, Värmeland du sköna” på invigningen. Dessutom på tyska, det var mäktigt.

Anki Nilsson har bakom sig bl a 17 år som solist i Leif Uvemarks Storband och dessutom har hon varit lärare på Malmö Jazzinstitut. Musiken för hon vidare och uppträder med tio på olika festligheter och sjunger även i kyrkan. Och till sommaren är det dags för nya allsångskvällar.

Annons
 

I motiveringen till utmärkelserna skriver kommunens minnesgåvodeligation att Anki Nilsson på ett föredömligt sätt, under sin hittills 30-åriga sångkarriär, visat prov på vad en enskild artist kan åstadkomma som marknadsförare för sitt ”älskade Landskrona”.

Vad gäller ”Topsy” Lindblom så heter det i motiveringen att han är en stor idrottsentusiast , som på ett efterföljansvärt sätt genomfört sina ideella insatser som aktiv idrottsutövare och idrottsledare. Han har genom sin ledarinsats uträttat ett stort social arbete. För Torsten ”Topsy” Lindblom ligger boxningen varmast om hjärtat, men även fotbollen håller han högt, med bakgrund både som spelare, tränare och domare.
– Det var fotboll på sommaren och boxning på vintern. Då var boxning,
brottning och tyngdlyftning stora sporter i stan. Idag är bilden en helt annan och många nya idrotter lockar ungdomen,
minns Topsy som ogärna missar när BoIS spelar.
– Jag har följt BoIS under alla år och det är härligt med ett lag i
allsvenskan,
och minnesgåvodelegationens ordförande Gösta Nilsson konstaterade att det var två värdiga mottagare av medaljen.
– Båda har svarat för fina insatser inom respektive område. Fina förebilder som är väl värda utmärkelsen.

Fakta
Landskrona kommuns guldmedalj (Hederstecken) har delats ut sedan 1969, då bland annat Siv Malmqvist fick den. Totalt har 44 medaljer delats ut och bland medaljörerna märks läkaren Olle Olsson, konstnärerna Lasse Johnsson och Gustav Rudberg, bankmannen Hans Cavalli-Björkman, tidigare BoIS-ordförande Claes Munck af Rosenschöld och Harry Wibratt, fotograf Anders Hilding, poet Jesper Svenbro och simmarnas tidigare förbundskapten Hans Chrunak.

© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser