Annons

Öresundsvarvet kommer att reparera Stena Nautica?

Öresundsvarvet kan se tillbaka på ett bra första år och nu vill reparationsvarvet i Landskrona gärna få kontraktet på reparationen av krockskadade passagerarfärjan Stena Nautica.
– Vi har tidigare genomfört ombyggnad av fartyget och finns med i bilden när det gäller reparationen, men det är många varv som kämpar om den ordern, förklarar Öresundvarvets vd Jonas Hansson som tidigt kontaktades av Stena Line när olyckan hade inträffat.
– Då undersökte man möjligheterna att docka henne i Landskrona, men vi hade redan ett fartyg i dockan så det gick inte. Nu har vi haft löpande kontakt och jag räknar med ett besked om hur det blir inom de närmaste dagarna, understryker Jonas Hansson som räknar med att
Cityvarvet i Göteborg är den svåraste konkurrenten om ordern.
– Nu är fartyget för högt och kan inte gå in till varvet, då krävs att man kapar en mast, så vi får se hur det blir.

Öresundsvarvet drog igång den 1 mars 2003 efter att varvet gått i konkurs. det första året har gått bra, men det dröjer några veckor innan bokslutet är färdigt.
– Men jag kan säga så mycket att vi redovisar ett plusresultat och det är mycket positivt. Nu har vi en bra orderingång och söker ytterligare
personal.

Annons
 

Öresundsvarvet ägs idag av tidigare underleverantörer och det är i dessa företag som huvuddelen av personalen är anställd. Öresundsvarvet har idag 17 anställda som huvudsakligen arbetar med att plocka in beställningar.
– Nu söker vi personal inom olika yrkesgrupper och jag räknar med att vi kommer att ha omkring 35 anställda inom en snar framtid, menar Jonas Hansson som dock inte vill tala om ett genombrott för varvet.
– Nej, det är för tidigt att tala om genombrott, men visst ser det bra ut och vi har många beställningar inne redan.

Just nu ligger Gotlandsbolagets nya färja ”Gotland” i torrdockan för en översyn och tidigare var systerfartyget ”Visby” dockat för en översyn. Närmast kommer HH Ferry in med sina Superflexfartyg och sedan är det dags för TT-Line att genomföra en översyn av några fartyg.
– Dessutom har vi en del ombyggnader inplanerade under våren, så jobb saknas inte.

Nu hindrar orderbeläggningen inte Öresundsvarvet från att vara med och konkurrera om reparationen av Stena Nautica eftersom en hel del av det arbetet kan ske vi utrustningskajen.
– Som jag ser det behöver fartyget inte ligga i torrdockan någon längre tid och då är det inga problem för vår del att få in jobbet i vår planering.

För två år sedan genomfördes en omfattande ombyggnad av Stena Nautica vid Öresundsvarvet. Då ersattes ett passagerardäck med ett däck för lastbilar och dessutom genomfördes en översyn av de vattentäta sektionerna på fartyget.
– Vi känner fartyget väl och det kanske talar till vår fördel även den här gången, avslutar Jonas Hansson.

Fakta
Stena Nautica är byggd på Nakskov Skibsvaerft i Danmark 1968 och har
trafikerat linjen Varberg-Grenå sedan 1 februari 1999. Fartyget genomgick en större ombyggnad på Öresundsvarvet 2002.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser