Annons

Eva, ny brandchef

Eva Löwbom-Olsson, 39 år, kommer att hamna bland en exklusiv skara kvinnor när hon i augusti efterträder Tore Lundmark som räddningschef i Landskrona.
– Vad jag känner till finns det åtminstone tre kvinnor på liknande poster
tidigare och en är min gamla kurskamrat Eva-Marie Abrahamsson som är chef i Helsingborg,
berättar Eva Löwbom-Olsson som redan 1991 började tjänstgöra i Landskrona.
– Jag började som brandingenjör och var sedan lärare vid Räddningsverkets skola i Revinge några år innan jag återvände hit 2002, minns Eva Löwbom-Olsson som sedan 1991 bor tillsammans med maken Tord, datakonsult, och barnen Jesper, 9 år, Josefin 6 år och Julia 1,5 år på en gård i Asmundtorp.

Att vara kvinna i en manlig miljö som Räddningsverket är inget som Eva
Löwbom- Olsson funderar över, snarare finner hon sig väl tillrätta i sin
yrkesroll.
– Jag minns när jag först jobbade här och berättade att jag skulle ha barn, det mötte inga som helst bekymmer. Jag har upplevt en väldigt stor förståelse från alla inblandade och ser inga svårigheter med att kombinera min mammaroll med den nya tjänsten.
Lite besvärligare blir det när frågan om varför så få kvinnor blir brandmän skall ventileras.
– En förklaring är säkert att väldigt få tjejer söker och för egen del tycker jag inte att man skall diskutera könsrollerna för mycket, trots allt är det yrkeskunskapen som avgör. Nu har utbildningen till brandmän förändrats och jag vet att även tjejer börjar intressera sig för yrket. Så jag ser inga problem med att anställa kvinnliga brandmän i framtiden.
Inom Räddningstjänsten finns omkring 45 anställda och vid en brand skall sju man vara på väg inom 90 sekunder och ytterligare en inom tio minuter från det att larmet gått.
– Den bemanningen har vi alltid, dygnet runt och det är en nivå som behövs för Landskronas vidkommande, poängterar Ewa Löwbom- Olsson som lägger ner mycket arbete på att informera och förebygga bränder.
Här är det viktigt för oss att samarbete med andra kommunala förvaltningar och arbeta med en riskprofil som är anpassad till Landskrona. I kommunen finns industrier, lasarett och annan verksamhet som kräver uppmärksamhet.
En annan viktig fråga handlar om tillsynen av offentliga lokaler. Här
genomfördes tidigare brandinspektioner, men efter den svåra branden i
Göteborg har regelverket justerats.
– Nu är ansvaret större för de som äger och hyr lokalerna. det är upp till de som nyttjar lokalen för verksamhet att också vara medveten om
brandskyddet,
förklarar Eva Löwbom-Olsson som nyligen haft en genomgång med Fritidsförvaltningen om den skärpta lagstiftningen.
– Här kommer också kommunerna att få avgöra vilken nivå vår tillsyn skall ligga på och detta kommer att bli ett viktigt arbete för oss framöver, avslutar Landskronas blivande räddningschef, den första kvinnan på posten.

Annons
 

Fakta
Landskronas första skiftliga brandordning daterar sig från 1663 och 1680
fick staden de första väktarna som från kyrkans torn vakade över invånarna.
Brandbekämpningen förbättrades 1870 när vattenverket bildades och än bättre blev det 1888 när den första ångsprutan togs i bruk. 1903 fick Landskrona en fast yrkeskår av brandmän och tre år senare byggdes den första brandstationen. Dagens brandstation invigdes den 1 juli 1996

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser