Annons

SAB WABCO Nordic satsar på friskvård

På SAB WABCO Nordic i Landskrona tillverkar man bromsutrustning för järnväg. Företaget sysselsätter 129 personer och nu tar man steg för att få personalen att må bättre, bland annat genom att erbjuda träningsmöjligheter på Fysiken Sport & Motionscenter.
– Jag har själv tränat lite tidigare och vet vilka effekter det har på hälsan. Därför kontaktade jag Fysiken och frågade vad de hade att erbjuda, säger SAB WABCO Nordics personalchef Gun Persson och fortsätter,
– Därefter tog Fysiken fram en enkät om allt från kostvanor och stress till kondition som de anställda svarade på. Detta har i sin tur resulterat i en kurs i fyra steg för de 50 anställda som var intresserade. De ämnen vi hittills avverkat är ohälsa, friskvårdsträning och kost. Den fjärde delen är ett studiebesök här på Fysiken för att man ska bekanta sig med lokalerna samt se vad som finns att erbjuda.

Nu är det inte så att alla anställda helt plötsligt blivit motionärer,
– 14 av våra anställda motionerade sedan tidigare och 17 nya har nappat på idéen. Mitt mål är dock att 50 personer ska hålla sig i trim på något sätt innan året är slut, fortsätter Persson optimistiskt.

Annons
 

Årets motionär
Förutom motion på Fysiken uppmuntrar man personalen att promenera på lunchrasterna samt äta nyttigare. I företagets matsal finns nu även lättlunch att tillgå. Som extra morot utses även årets motionär då man håller företagets traditionella julfest.
– Det stämmer, men vad årets motionär kommer att få i pris vill jag hålla hemligt, förklarar Persson med glimten i ögat.

Att satsningen har gett resultat råder det ingen tvekan om. Snacket om hälsans viktighet blir allt vanligare bland de anställda,
– Det är ett ”hälsosurr” på företaget för tillfället och för att ytterligare spä på så bidrar vi med 2000 kronor om någon vill ha gymkort.
Nu är det dock många som tränar andra sporter och även de får ta del av satsningen,
– De som idag tränare tennis, badminton eller någon annan idrott får bidrag.

Vad är det då som gjort att man valt just Fysiken Sport & Motionscenter?
– Fysiken har många fördelar. En av dessa är att det ligger så centralt som det gör. En annan är de utmärkta parkeringsmöjligheterna.

SAB Wabco är ett föredöme
Från Fysiken ser man mycket positivt på SAB WABCO Nordics initiativ,
– SAB WABCO Nordic är ett föredöme, säger gymägare Mats Christiansson, och förklarar,
– Jag ser satsningen som ett pilotprojekt. Vi ska försöka hitta en paketlösning som kan locka företagarna att förmå sina anställda att motionera samt äta sunt.

Målet är naturligtvis att kunderna ska få en bättre hälsa och därmed kunna prestera bättre,
– Jag vill dock påpeka att det inte har något med de nya sjuklönebestämmelserna att göra. Vi startade vårt första motionsprojekt innan dessa kom på tal. Vad vi ser idag är en utveckling. Förutom att folk håller sig friskare ser vi även en stor social vinst. Folk trivs helt enkelt att gymnastisera tillsammans, förklarar Gun Persson och Christiansson håller med,
– Det blir allt vanligare att det är flera som tränar tillsammans. Jag skulle uppskatta att 20 procent av våra kunder kommer från företag och många av dessa tycker att det är ett trevligt sätt att umgås på.

Inte lönt att tjurrusa
Mats Christiansson tror att fler företag kommer att följa i SAB WABCO Nordics fotspår,
– Tidigare hade vi mest strökunder men företagen ökar allt mer. Nu ser vi fram emot att fler tänker långsiktigt och inte som tidigare, att bara köra en liten kampanj. De som gör så får oftast bara de med sig som motionerar ändå. För att nå de som verkligen behöver lära sig att äta rätt eller motionera, såg krävs det mer än att bara ge bort ett träningskort eller liknande.

Ett fenomen som Christiansson ofta ser är att de som behöver hjälp tar i alldeles för mycket,
– De ska gå ner i vikt. Samtidigt ska de motionera och sluta röka. Så mycket klarar man inte på en gång. Det är inte en på tio som klara det Man måste ta det varligt och inte tjurrusa. Därför är vi mycket noga med att hjälpa våra kunder så att de har större möjlighet att lyckas, avslutar Christiansson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser