Annons

Johanna Westerberg vill till USA-touren

I Landskrona finns det många idrottsutövare. Det är dock ett fåtal som kan leva på sin hobby. En av dessa är golfspelaren Johanna Westerberg som spelar på Europatouren.
Johanna är 26 år och har bott i Landskrona sedan år 2000 och det var även då hon blev proffs.
– Det blev jag, men jag fortsatte mina studier i Lund. Jag läste till läkare men 2002 kände jag att golfen tog allt mer tid och därför lade jag studierna åt sidan för att satsa till hundra procent.

Johanna började sin golfkarriär som 10-åring i sin dåvarande hemkommun Mjölby i Östergötland. Hon och hennes bror började samtidigt men det är Johanna som kommit längst av de båda,
– Han blev jättesur när jag fick bättre handicap. Han började då träna stenhårt i fjorton dagar innan han gav upp. Han har dock börjat träna igen men han spelar mest på skoj, fortsätter Johanna och skrattar.

Annons
 

Själv började hon att tävla vid 13 års ålder och har avancerat hela tiden sedan dess. Hennes största merit är en sjätteplats i kvalet till Europatouren. För närvarande ligger hon på runt 20 plats i touren men siktar betydligt högre.
– Jag vill inte gå ut offentligt med mina mål men att jag siktar på en betydligt bättre placering råder det ingen tvekan om.

Att det är dyrt att spela på touren råder det ingen tvekan om. Ett faktum som underlättar ekonomiskt är det stora antalet svenskor som är med på touren.
– Förra året var vi cirka 20 svenska tjejer men i år blir vi något mindre till antal. Vi brukar resa tillsammans och bland annat dela hotellrum och hyrbil när vi är ute.

Touren börjar i Australien
Det som tär mest på bankboken är alla resorna och när man ser Johannas program så förstår man varför. I januari befann hon sig i södra Spanien för att slipa lite på tekniken med mera.
– Jag var lite ringrostig i början men i slutet av veckan lossnade det och jag fick svar på de frågor jag hade inför resan.
Väl hemma fortsätter försäsongsträningen innan det bär iväg till Australien,
– Touren kör igång i slutet av februari och början av mars med två tävlingar i Australien och därefter blir det två i Europa, förklarar Johanna.

Varför det heter Europatouren trots att en del av tävlingarna går i andra kontinenter vet inte Johanna,
– Det är en bra fråga. Jag har faktiskt ingen aning men en av anledningarna kan vara att väderleken gör att spel i till exempel Australien är att föredra istället för i Europa under tidig vår, spekulerar Johanna.

Försäsongsträningen viktig
Innan Johanna reser iväg är det en hel del planerande som ska till. Dessutom kommer hon och hennes tränare Robert Larsson att se över bland annat Johannas sving. Förutom ren golfträning kommer det att bli en hel del fyspass,
– Anders Lindsjö är en före detta tyngdlyftare som hjälper mig med min fysträning. Det är mycket viktigt att allt stämmer till hundra procent. Det får inte bli så mycket att det hämmar mitt spel, säger Johanna och förklarar,
– Med rätt träning och styrka ökar explosiviteten. Detta betyder i sin tur att jag kan slå längre utan att precisionen blir lidande. Dessutom är det skadeförebyggande om man är vältränad.

Drömmer om att gå i Sörenstams fotspår
Årets viktigaste tävling för Johanna är kvalet till USA-touren. Kvaltävlingen pågår mellan augusti och oktober. Skulle hon nå dit så är det ett rejält lyft eftersom den touren är den största i världen.
Prispengarna i USA är mycket större än i Europa. Det är dock så pass bra summor i Europatouren att hon kan leva på sin hobby,
– Det går men det är ganska knapert. Man lever inget direkt lyxliv, konstaterar Johanna vidare men tvekar inte i fråga om framtiden,
– Det är till USA-touren jag ska, avslutar Johanna.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser