Annons

Stora förhoppningar hos Landskrona Kvinnliga Gymnastikförening

Förhoppningarna på framträdande placeringar är stora bland gymnasterna i Landskrona Kvinnliga i rytmisk gymnastik när RG Star avgörs kommande helg. Förutom individuella gymnaster ställer klubben också upp med en juniortrupp bestående av Frida Westerlund, Elin Malm, Charlotte och Caroline Kamph samt Sanna Olsson.
– Vi hade tänkt ställa upp med tre trupper, men tyvärr har några gymnaster fått förhinder och därför får vi sikta in oss på SM i trupp som avgörs här i Landskrona den sista helgen i maj, berättar tränare Jenny Engdahl som finslipar tjejernas program inför helgens tävlingar.

För tjejerna, som tränar hårt flera dagar i veckan, är tävlingarna en
belöning för allt slit.
– Men ibland blir man rent spyfärdig så nervös man är, berättar Charlotte Kamph och tvillingsyster Caroline håller med och båda ser fram emot att få tävla i SM på hemmaplan.
– Det skall bli jättekul med föräldrar och kompisar på läktaren. Men det
blir säkert nervöst också, fast det får man inte tänka på.

Annons
 

Landskrona kvinnliga har tre trupper igång, men bara en kommer att åka till Kalmar och representerar klubben i RG Star, en landsomfattande tävling som är öppen för alla gymnaster, oavsett tidigare prestationer.
– Tävlingen fungerar som uttagning till SM, så det gäller för tjejerna att
göra bra ifrån sig och det tror jag att de klarar. Tyvärr har vi tjejer i de andra grupperna som inte kan vara med, därför får de inrikta sig på SM istället,
förklarar Jenny Engdahl som samtidigt finslipar formen på de sju tjejer som skall tävla individuellt.
Landskrona kvinnliga skickar fyra seniorer, Isabelle Nordehammar, Emmy Nilsson, Sofi Lindberg och ”veteranen” Sandra Petersson.
– Sandra har egentligen slutat, men när en jämnårig kompis från Örnsköldsvik ställde upp så ville Sandra börja igen och det är bara kul. Hur långt det sedan räcker får vi se.

Tre juniorer, Ida Nordehammar, Ronja Benediktsson och Louise Flemming skall försvara klubbens färger på RG Star.
– Det är svårt att tippa utgången. Har gymnasterna en bra dag så kan det bli fina placeringar, men marginalerna är små inom sporten, betonar Jenny Engdahl som fortfarande, efter 30 år som ledare och tränare, letar efter tjejen som kan plocka hem ett individuellt SM-tecken på seniorsidan.
Bland tjejerna som utmärkt sig genom åren finns Emese Gerentser, Emma Nydahl, Cecilia Jönsson och nu senast Johanna Bonow.
Bäst lyckades Emese Gerentser som lyckades bli tvåa vid några tillfällen.
Återstår att se om Jenny Engdahl bland den kull av unga duktiga gymnaster som nu finslipar formen kan vaska fram en framtida SM-vinnare i rytmisk gymnastik?

Fakta
Till OS i Los Angeles 1984 blev Rytmisk Gymnastik i sin nuvarande form en olympisk disciplin, men då endast som individuell gren. I Sverige kallades disciplinen Gymnastique Moderne, men 1986 ändrades namnet till Rytmisk Sportgymnastik och 1998 togs ordet Sport bort och namnet ändrades igen, nu till Rytmisk Gymnastik. I och med OS i Atlanta 1996 blev Rytmisk Gymnastik i trupp en olympisk gren.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser