Annons

Varvshistorisk förening bildas i Landskrona?

Varvsnäringen utgjorde länge ryggraden i Landskronas näringsliv. Idag
återstår en spillra från fornstora dar och nu är det dags att bilda en
varvshistorisk förening för att fånga upp ett stycke viktig lokalhistoria.
– Varvsnäringen utgör en oerhört viktig del av den svenska industrihistorien och därför är det viktigt att dokumentera varvsarbetarnas upplevelser, berättade Kjersti Bosdotter från Metall för en dryg handfull varvsjobbare som lockats av de första funderingarna på en förening.
– Nu skall vi jobba vidare och försöka nå ut med information till gamla
varvsjobbare,
påpekade Leif Andersson, arbetslös klubbordföranden vid den spillra av Landskronavarvet som fortfarande kämpa för att överleva.

Idag jobbar fyra anställda på Landskronavarvet med att skära till tunga plåtar åt mindre beställare. Samtidigt kämpar ägarna i Norge, Fosens
Mekaniska, för att komma på fötter igen.
Efter en djup nedgång har man på Fosen fått två reparationer som ger jobb några månader. I framtiden hoppas man på kunna utveckla ett gasdrivet fartyg. Men några konkreta beställningar finns inte.
– Hoppet är det sista som överger en och skulle det komma in en order så finns det säkert ett hundratal gubbar som kan börja direkt. Arbetsmarknaden för varvsarbetare är som bekant inte den allra bästa, påpekade Leif Andersson lite syrligt.

Annons
 

Den svenska varvsnäringen har en lång historia bakom sig och i städer som Göteborg, Malmö, Uddevalla och Landskrona kom varven att prägla näringslivet under många år.
Det är nu 15 år sedan den stora varvsnedläggningen drog genom landet och idag är Landskrona en av få platser där drömmen om varvsnäringen lever vidare. På Öresundsvarvet arbetar man med reparationer och på Landskronavarvet hoppas man få bygga nya fartyg på bädden.
– Men det är också viktigt att vi börjar intressera oss för vår historia och det är min förhoppning att vi skall få igång en förening inom en inte allt
för avlägsen framtid.

Att bilda varvshistoriska föreningar har blivit populärt och den i Göteborg har idag närmare 700 medlemmar och så sent som för några veckor sedan bildades en i Sölvesborg.
– Bildar ni en förening i Landskrona så dröjer det inte länge förrän Malmö följer efter, förklarade Kjersti Bosdotter och påpekade att anledningen till att ingen förening bildats i Malmö kan förklaras med att planerna på ett Varvsmuseum inte förverkligats.
– Sveriges maritima museer har ansvar för varvsepoken, men erkänner att man inte tagit uppgiften riktigt på allvar. Nu kan det vara dags att ändra på den saken.
Ett litet steg i den riktningen kommer genom Sjöfartsmuseets årsbok som nästa år skall handla om varvsminnen.
Närmast kommer en mindre arbetsgrupp att jobba vidare med planerna på en varvshistorisk förening i Landskrona och optimismen gick inte att ta miste på bland de som hörsammat den första kallelsen.

I år kommer varvsnäringen att uppmärksammas genom Varvsforum som genomförs i Karlskrona den 8-9 maj och Varvens dag som planeras till den 11 september. För de som vill skriva i Sjöfartsmuseets årsbok är det bråttom eftersom manustiden går ut den siste februari. Bidragen kan skickas till Sjöfartsmuseet.

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser