Annons

Nygammal dansk har många vänner i Landskrona

Imorgon lördag avhåller vänskapsföreningen Gammeldanskens vänner sitt andra årsmöte. Då föreningen växer så att det knakar, har man fått förlägga årsmötet till Västra Fäladens Folkets hus.
– Hittills är det drygt 130 personer från Malmö i söder till Kolmården (Norrköping) i norr som finner att vår variant av danskt hygge och gemenskap är värt ett medlemskap. Vi satsar nu mot 150 men målsättningen är att vara runt 200 medlemmar, säger föreningens grundare, tillika ordförande Ceronis Supstiks och passar samtidigt på att hälsa nya som gamla medlemmar varmt välkomna till mötet som startar klockan 14.

Tvärtemot vad man kunde tro så har föreningen fler damer än herrar i medlemsmatrikeln.
– Men det är klart när dryckens skapades på 60-talet var den tänkt som just en damsnaps, vet Supstiks.

Annons
 

Förenings motto har från starten varit att vi ska ha kul och trevligt, säger den andre grundaren Poul Lorenzen, välkänd krögare på Seglarpaviljongen.
– Vi har Pouls krog som något av vår klubblokal. Det är här vi träffas. Varje fredag serveras det en after work meny till reducerat pris åt medlemmarna, tipsar ordföranden.

Verksamhetsberättelsen redogör dessutom för inte mindre än tolv välbesökta aktiviteter under det gångna året. Det är allt från traditionella gillen på krogen där man bland annat avnjutit stenbit, ål, gås och julbord till resor i omgivningen.
– En nyhet vi kommer att införa i år är ett Råkagille, berättar Lorenzen som gärna vill återuppliva den gamla skånsk traditionen att äta råka i maj.

På resfronten blir det naturligtvis även i år ett besök till danska Dalby och Gammeldanskfabriken.
– Det blir vår tredje resa ditt och även i år kommer vi att plantera ett rönnträd utanför fabriken, säger Supstiks och vi närmar oss pudelns kärna.

– Det är inget tvång att dricka Gammeldansk i föreningen, man kan till och med vara nykterist, även om jag inte känner någon dylik, ler Supstiks men blir snabbt allvarligare.
– Vi är en vänskapsförening och som sådan har vi mycket trevligt tillsammans. Det viktiga är alltså inte Gammeldansken i sig även om man ska medge att det slinker ner en och annan mellan träffarna.

– Jo, det är väl Seglarpaviljongen och högfjällshotellet i Sälen som säljer mest av drycken i Sverige, erkänner krögare Lorenzen och visar samtidigt stolt upp ett diplom från sprittillverkaren.

De skickade det tillsammans med ett fint Boule-spel när jag fyllde 30. Nu har vi tre set, så till våren kanske det blir att vi börjar med lite idrottsutövande också, ler Lorenzen.

Läs mer om Gammeldanskens vänner på föreningens hemsida>>>

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser