Annons

Doppingar trotsar vintern

Alla har sett byggnaden men få vet vad som händer bakom de vita fasaderna. Kallbadhuset i Landskronas hamninlopp sjuder av liv även på vintern. Landskrona Direkt träffade några av föreningen Doppingarnas riktiga friskusar.
Termometern visar en plusgrad men vinden gör att det känns betydligt kallare. Utanför ingången möter vi tre damer, Doppingarnas ordförande Chri Persson samt två medlemmar som ska ta sig sitt veckodopp i det kalla havet.

Vi går in och Persson visar oss runt bland de olika avdelningarna i byggnaden som ursprungligen uppfördes redan 1877. De två badarna beger sig in i de inre domänerna för att sätta ordentlig fart på den gamla men fullt funktionella vedeldade bastun och snart sprider sig en väldoft över kallbadhuset.

Annons
 

– Vi är 200 medlemmar men det är bara cirka 30 som badar året om. Själv gjorde jag det innan men hälsan går före, säger ordföranden under rundvandringen.
När vi sett de mysiga hytterna och väntar på att de två våghalsarna ska doppa sig drar Persson upp en termometer ur vattnet och den visar att det är exakt 0 grader i vattnet och emellanåt ser man issörja komma guppande på vattenytan.

Helt plötsligt öppnas dörren och Anita Norbäck är först i. Det blir ett snabbt dopp och när hon väl är uppe hoppar även Viviann Fröberg i. Väl uppe så bär det snabbt i i den varma bastun men damerna ser inte allt för frusna ut när de stannar upp ett tag,
– Väl uppe så känner man inte kylan. Det är faktiskt ganska skönt men bäst är när man kommer in i bastun, kommenterar Norbäck där hon står insvept i en handuk.

Många är de som tror att det bara är äldre damer och herrar som är medlemmar i Doppingarna,
– Tidigare var det så men på senare tid har vi sett en förändring. Vår yngste medlem är dryga 20 år. Äldst är Barbro Paulsson som är drygt 90 år. Hon är även hedersordförande i föreningen, förklarar ordföranden.

Att vara medlem i föreningen innebär mer än att bara bada,
– Det stämmer. Medlemsavgiften är 500 kronor per år. Vi har inga bidrag utan fixar allt själv. Det innebär en hel del arbete och varje vår samlas vi allihop och har så kallad vårstädning, meddelar Persson vidare och avslutar,
– Det är dock ingen som gnäller. Vi har en fin stämning här ute. Den sociala biten är mycket viktig för oss alla.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser