Annons

Hotell- och restaurangprogrammet allt populärare

TV-programmen om matlagning har blivit allt mer populära. Jamie Oliver och Tina Nordström har fått allt fler att intressera sig för den ädla konsten att bereda något gott. Dessa plus ett antal tidigare tv-kockar har gjort att statusen för utbildningar inom området har ökat.

På Hotel Öresund hittar man några av stadens alla gymnasieelever. Det är Selma Lagerlövskolan som har sina elever som går på Hotell- och restaurangprogrammet inhysta i ett eget kök. Man har även en egen avdelning där mat av hög klass serveras till överkomliga priser på bord med levande ljus och allt som hör till en fin middag.

Annons
 

Den 3-åriga utbildningen innebär att eleverna får en kombinerad kock- och servitörsutbildning, just kombinationen är något som är till stor fördel,
– Det är viktigt att de som jobbar i köket känner till förutsättningarna för att jobba ute i restaurangen och vise versa, säger Pia Sönnichsen, programsamordnare och lärare på skolan och förklarar vad utbildningen innebär.
– I ettan får man lära sig grunderna inom matlagningen och serveringen. Året efter blir utbildningen lite bredare. Dessutom får man genomgå en 16 veckor lång arbetsplatsutbildning, APU. Det sista året innebär att man spetsar till utbildningen en aning, man specialiserar sig helt enkelt. Bland annat så har den tidigare eleven Anton Lindgren vunnit pris som Sveriges bästa unga konditor trots att det inte är en konditorutbildning.

Hur det går för ungdomarna är lätt att få reda på. Varje tisdag, onsdag och torsdag serveras mat till allmänheten som är komponerad av eleverna.
– På tisdagarna serveras dagens rätt samt en vegetarisk måltid som är komponerad av de som går i ettan. På onsdagar och torsdagar serveras det, förutom dagens rätt, en två- alternativt trerätters meny av hög klass, fortsätter Sönnichsen.
Och att det smakar bra kan Direktens utsända intyga.
Två olika varianter på varmrätt fanns att välja på utöver dagens rätt. Den norska fjordlaxen som var bakad i ugn tillsammans med en bädd av persilja, dijonsenap, prästost, olja och finhackad dill, höll högsta klass. Dessutom serverades kycklingdelar av alla de sorter, blandade med äpple, morot, purjo- och sollök och även här blev det toppbetyg. Detta toppade eleverna med en utsökt hemlagad glass med hallon. Lägg därtill att man blir mottagen av en hovmästare och därefter serverad enligt konstens alla regler och upplevelsen är värd varenda krona.

Hur eleverna trivs är det heller inget snack om,
– Det är jättekul. Jag ska på APU i Campbeltown, Australien och där bland annat lära mig att tillaga känguru och aligator. Efter utbildningen funderar jag på att flytta ner till Medelhavet. Målet är att jobba på en toppkrog eller rent av öppna en egen, säger 17-årige Mattias Bergh, som denna veckan ingår i serveringspersonalen.
– Vi kör en vecka här och nästa i köket och så rullar det på, fortsätter Bergh och hans kollega Erik Andersson visar samma unga entusiasm när han tillägger,
– Även jag vill jobba på någon toppkrog efter utbildningen. Gärna i någon skidort. Min APU ska jag göra på gourmetrestaurangen Gastro i Helsingborg. Ett ställe som jag hört mycket gott om.

Det är som sagt mycket målmedvetna elever som går på Hotell- och restaurangprogrammet.
– Våra elever gör sina APU över hela världen. Nästa termin har vi två som ska till Australien. Dessutom brukar vi ha elever som reser till Tyskland, Holland och Norge. I Sverige har vi haft APU-platser på många fina restauranger, säger Sönnichsen.

Hotell- och restauranglinjen har funnits på hotellet sedan hösten 1995. De första månaderna fick emellertid eleverna laga maten på Strandpaviljongen innan köket stod färdigt.
I början fanns det dock många som var kritiska till skolan,
– Krögarna i staden var inte allt för glada och inte de på facket heller. Nu är det dock andra tongångar. De har märkt att vi inte tar jobb från någon ordinarie personal eller konkurrerar med krogarna, inte ens här på hotellet, säger Sönnichsen och hotellets vd Göran Andersson håller med,
– Det är en mycket fin utbildning och eleverna sköter sig exemplariskt.

Det är till och med så att en del av maten som serveras i hotellets restaurang Carolina är lagad av eleverna,
– De gör i regel samma mat som i hotellets kök och det är ingen skillnad på varken smak eller annat. Detta är bra för eleverna som därför håller sig helskärpta hela tiden, menar Sönnichsen vidare.

För många låter utbildningen som guld och gröna skogar men det är klart att det finns baksidor också,
– Jargongen i köket kan vara ganska tuff och sedan måste man lära sig att provsmaka på allt. Det går inte att komma och säga att man inte kan provsmaka på svartsoppan bara för att man inte gillar blod. De enda undantagen är om man är allergisk eller har religiösa skäl till att inte smaka.
En annan viktig del är hygienen.
– Jag kallas Tant Hygien, säger Sönnichsen med ett leende och förklarar vidare,
– Det där med städningen är något som man inte får se hos Tina och de andra TV-kockarna. Dessutom är renligheten A och O. 750 000 personer blir sjuka av mat varje år i landet. Av dessa drabbas 3 – 400 000 på restauranger och det är helt oacceptabelt. Det får helt enkelt inte hända. Här på skolan är vi nitiska i fråga om hygienen även om många kan tycka att jag överdriver, avslutar Sönnichsen.

Skulle du någon gång tveka om vart du ska luncha, gå in på Restaurang Carolina, håll till vänster och du kan inte missa den unge hovmästaren som visar dig till bords.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser