Annons

Ungersk EM-stjärna laddar i ishallen

Den andra februari är det dags för EM i konståkning. Tävlingen äger rum i Ungerns huvudstad Budapest och förväntningarna på att 22-åriga Julia Sebestyen ska ta hem guldet är stora. Uppmärksamheten är så stor att Julia valt att åka till Landskrona för att ladda inför turneringen,
– Det känns skönt att vara här. Journalisterna hemma i Ungern är ganska jobbiga, säger Sebestyen efter ett tufft träningspass.

– Att vi är just i Landskrona är kanske inte så märkligt som det låter, säger landslagstränaren Andras Szaraz med ett leende och förklarar,
– Jag har ett bra samarbete med GF Idrott och har så haft i fyra år. Jag brukar hjälpa föreningens huvudtränare, kanadensiskan Charlene Varin, med att utveckla tjejerna.
Målet med träningen i GF Idrott är att fostra en vinnare,
– Jag vill inte nämna några namn men vi siktar på att få fram en svensk mästare här i Landskrona, fortsätter tränaren med ett klurigt leende.

Annons
 

Sebestyen, som varit ungersk mästarinna tre gånger, siktar dock på ett betydligt större mästerskap. Hon blev åtta vid VM förra året och trea vid EM som avgjordes i Malmö men nu sikar man mot ett EM-guld. Någon nervositet syns dock inte ännu,
– Det är lugnt för tillfället. Vi får väl se hur det blir när det närmar sig. Då blir den nog lite pirrigt, erkänner Sebestyen.
– Det måste stämma till hundra procent i exakt rätt tillfälle, annars går det inte konkurrensen är stenhård. Sokolova från Ryssland, Kostner från Tyskland och Liachenko från Ukraina är tre tjejer som även de är favoriter, kommenterar hennes tränare vidare.

Det var förra onsdagen, den 21 januari, som paret kom till Landskrona och idag är det dags att åka tillbaka till Ungern för den sista finslipningen innan EM drar igång,
– Det finns även en annan anledning till att vi tränat här, säger Szaraz och förklarar,
– Antalet ishallar i Sverige är mycket större. Här finns ju en hall i praktiskt taget varje kommun. I Ungern finns sex hallar totalt och tre av dessa ligger i Budapest. Det är helt enkelt för lite för att vi ska kunna få så mycket träningstid som vi vill.

Förr var det dock vanligare med skridskobanor i Ungern,
– Oh ja. Vi var först i Europa med konstis. Det var någon gång under 1900-talets första decennium. När kommunismen sedan tog över makten efter andra världskriget försvann de flesta banorna eftersom det ansågs vara en överklassport. Det var till och med så att innan kriget så var ungrarna så duktiga i konståkning att de fick åka till Ryssland och träna deras åkare. Vi vet ju alla hur det har blivit med den saken. Idag är Ryssland nummer ett, säger Szaraz med ett skratt.

Antalet hallar i Sverige gör att det finns betydligt fler som sysslar med konståkning i Sverige. Trots detta är Ungern betydligt mer framgångsrika internationellt,
– Det är en fråga om mentalitet. I Ungern är det så att man satsar betydligt hårdare. Här finns det fler som är med utan att satsa till hundra procent. Det är dock inte fel med det. Jag gillar den svenska modellen.

Själv har tränaren åtta ungerska mästerskapstitlar. Dessutom kom han på en tionde plats vid EM 1988,
– Jag slutade med tävlandet 1990 och nu är det som tränare jag ser min framtid, avslutar Szaraz och ger sig ut på isen och instruerar en blivande (?) EM-medaljös.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser