Annons

Städpersonal inom BUN: – Motivationen lika med noll

Igår fick städpersonalen inom BUNs västra område besked genom morgontidningen att deras arbete kommer att läggas ut på entreprenad.
– Motivationen nu är lika med noll, säger en av de drabbade som föredrar att vara anonym.
– Det är nästan ironiskt. Under gårdagen (läs i onsdags) försökte vi få besked av facket, men där var ingen som kunde svara. Då försökte vi med skolledningen men beskedet var detsamma därifrån. Man sade sig inte veta hur det skulle bli – och så får man reda på det som ett grått brev i Landskrona Posten istället. Det är för sorgligt.

Städpersonalen inom BUN har svävat i ovisshet i fem månader om vad som ska komma att ske med deras tjänster. Det var i augusti i fjol som barn- och ungdomsnämnden gjorde beräkningar att man enligt de besparingskrav som förelåg skulle tvingas göra besparingar på 5,5 miljoner för att få budgeten för 2004 att gå ihop. Bland annat var framtiden för Albanoskolan ett tag oviss. Istället kom förslaget att lägga ut skolstädningen på entreprenad.

Annons
 

I tisdags beslöt nämnden på ett extrainsatt sammanträde att cirka en tredjedel av skolstädningen skulle gå ut på entreprenad.
– Vi tror att detta blir en bra lösning. Besparingen kommer att hamna kring 5,5 miljoner, det sparbeting vi satt upp, genom att man ute i de olika områdena fått resonera sig fram till effektiviseringar, arbetsledning och personal gemensamt, sade BUNs ordförande Eva Bergenstråhle (s) till Landskrona Posten.

De skolor som nu kommer att gå ut på entreprenad är Västervångskolan, Albanoskolan, Seminarieskolan, Härslövs skola och Tallskolan. Dessutom berörs ett antal förskolor.

– Jag begriper det inte. Hur ska man med detta kunna spara 5,5 miljoner på bara ett halvår vilket återstår om detta införs till nästa termin.
Man påstår att det endast kommer att sägas upp fem tillsvidare anställda plus då alla timanställda och vikarier. Vad kostar inte hela upphandlingsförfarandet som nu måste till? Vad kostar det inte när rektorerna och all annan personal ska sitta ner och hitta lösningar,
frågar sig den anonyme städerskan och fortsätter,

– Hånet blir än större när man tänker på vad det brukar stå i Västanvinden (kommunens personaltidning., reds anm.) Det ska vara bra att bo och verka i Landskrona. Varför då? Nästan alla vi som jobbar inom västra området bor i stan. Vi var loosers i strejkskämtet och nu får vi en lusing till. Fem städerskor motsvarar väl kommundirektörens lön, vad gör han? Alla vet vad vi gör. Jag blir så förbannad.

Att oron är starkt påtaglig går inte att ta miste på och frågorna minst sagt haglar.
– Vem blir uppsagd? När kommer uppsägningarna att ske?

Landskrona Direkt pratade under fredagsförmiddagen med Kommunals ordförande i Landskrona , Annika Lozell,
– Jag förstår att det finns dom som är upprörda och bekymrade. Vi har vid ett par tillfälle haft informationsmöte med städerskorna där vi informerat om vad som kan hända. Det går idag inte att säga hur många städerskor som berörs. Skulle vi komma dithän att uppsägningar kommer ifråga så är det naturligtvis turordningen (LAS) som styr. På det hela taget känns det trots allt som en seger även om risken finns att vi blir av med tjänster. Vår förhoppning var naturligtvis att all städning skulle ske med kommunens egen personal. Men sett till att det var 80 tjänster som från början var hotade så är detta en trots allt en framgång.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser