Annons

Årets teknikutbildning i Landskrona?

Enoch Thulinsgymnasiet är en av tre nominerade skolor i region syd som har chansen att kamma hem 200 000 kronor när Teknikföretagen ska utse Årets teknikutbildning. Utöver Landskronagymnasiet är det Hässleholms Tekniska Skola och Salliusgymnasiet i Eslöv som tagit sig till final. Totalt har elva skolor i regionen deltagit i tävlingen.
– De nominerade skolorna är alla exempel på att teknikämnet och den tekniska utbildningen kan göras mycket stimulerande för eleverna. Det är självklart positivt för oss som arbetar i landets teknikföretag, säger regionstyrelsens ordförande Håkan Holmström, tillvardags i Moving AB i Åstorp.

Att Enoch Thulinsgymnasiet nu är en av de nominerade skolorna som anses arbeta föredömligt är naturligtvis skolans rektor Håkan Carlberg mycket stolt över.
– Det är lysande. Bara det att vi tagit oss till finalen är oerhört stort. Det har gjorts satsningar här som få skolor i landet kan visa upp men samtidigt är det ett kvitto på att investeringarna är rätt.

Annons
 

Nu kommer skolan att besökas av en jury den 10 februari som bland annat kommer att granska miljön och upplägget på undervisningen.
– Det är klart att det kommer att vara nervöst, medger Carlberg som ännu inte hunnit ta ställning till vad skolan skulle göra om man vinner de 200 000 kronorna.
– Naturligtvis går det alltid att utveckla verksamheten ytterligare. Pengarna skulle säkert komma väl till pass för såväl fortbildning åt lärarna som till inköp av modernare läromedel.

Bakgrunden till Teknikföretagens satsning är att tillgången på kompetent personal är en av de avgörande faktorerna för svenska teknikföretags konkurrenskraft.
– Idag utförs många övningar i simuleringsprogram i datorn. Vi kan omöjligt tillhandahålla alla maskiner som krävs. Därför är den arbetsplatsförlagda utbildningen viktig och vi har ett mycket bra samarbete med företagen i Landskrona.

Teknikutbildningen är i ständig utveckling och Carlberg nämner att man eventuellt kommer att ingå ett samarbete med ett italiensk nätverk.
– Utöver att det är utvecklande hade eleverna fått se att utbildningen är gångbar även i Europa. Det gäller ibland att lyfta blicken och se att arbete finns på fler ställen än bara i Landskrona, men bland annat så brukar mellan tre och fem elever i varje årskull få arbete på Haldex direkt efter utbildningen, avslutar Carlberg.

Fakta
Teknikföretagen satsar 25 miljoner kronor i utbildningsväsendet under en femårsperiod för att lyfta teknikämnet och teknikundervisningen i Sverige.
Varje år kommer sex grundskolor och sex program med teknisk inriktning på gymnasieskolan att belönas. Vidare belönas en framgångsrik ingenjörsutbildning på någon av landets högskolor och universitet samt tre lärare, en på vardera utbildningsnivån. I satsningen ingår även stöd och handledning från Teknikföretagen och dess medlemmar

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser