Annons

Nytt varuhus på Åhlénstomten

(15.45)
Det är nu klart att det blir ett nytt varuhus på tomten där Åhléns tidigare låg. Vem det blir som öppnar är dock fortfarande en hemlighet. Om allt fungerar som det ska kommer det nya varuhuset att öppna sommaren 2005.
– Från det att detaljplanen är klar ska det ta max 18 månader innan butiken ska stå färdig och jag räknar kallt med att detaljplanen är klar i februari, säger kommunalråd Niklas Karlsson (s) och förklarar hemlighetsmakeriet kring vilken butikskedja som ska öppna,
– Det är PEAB som ska bygga på tomten och de har klart med en butikskedja. Alla förhandlingar är dock inte slutförda och därför har de valt att hålla inne med informationen.

Först på dagordningen står dock att kommunen ska köpa loss tomten som idag ägs av Axfast.
– Kommunstyrelsen kommer att föreslå nästa fullmäktigemöte att köpa loss tomten, fortsätter Karlsson.

Annons
 

Köpeskillingen uppgår till 3 400 000 kronor och tillträdde sker den 1 februari 2004. Därefter säljer kommunen samma dag marken för 4,2 miljoner kronor till HB Stimfinken, ett bolag som ingår i Peabkoncernen.
Anledning till det ökad priset är att det ingår ytterligare parkeringsmark i försäljningen.

En stor skillnad mot den tidigare byggnaden är att det kommer att uppföras lägenheter över varuhuset,
– Det rör sig om totalt 24 lägenheter fördelade på allt från 2:or till 5:or. Dessa kommer med största sannolikhet att bli bostadsrätter som ägs av ett dotterbolag till PEAB, avslutar Karlsson.

När bostadsdelen, som byggs ovanpå varuhuset i en till tre och en halvvåningar, är inflyttningsklar är i dagsläget inte bestämt.
– Markandsförutsättningarna är inte helt utredda, därför kan vi inte sätta någon exakt datum för inflyttningen, säger Anders Folkar, planeringschef på Stadsbyggnadskontoret.


Fler illustrationer:


Perspektiv från söder


Sett från Drottninggatan


Sett från gamla Järnvägsstationen

Det är den Landskronabaserade arkitektbyrån Magasin A arkitekter som tagit fram det första skissförslaget till hur det kan komma att se ut med en ny butik och flerbostadshus på kvarteret Gräset.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser