Annons

Windsurfning – en året-runt-hobby

Det finns många sätt att smälta julmaten. För Gunnar Dahlgren handlar det om att ta en tur på surfbrädan så fort väderleken tillåter.
– Är det bara tillräcklig vind och plusgrader så är det inga problem, berättade surfentusiasten som just avslutat årets sista (?) surfingtur på Öresund trots att de bara var några plusgrader och isande kallt i vinden.
– Kylan är inga problem, bara man har en ordentlig torrdräkt. Att surfa har blivit ett måste, nästan som en livsstil. Så fort vinden är den rätta så försöker jag ta en tur, förklarade Gunnar Dahlgren som tillsammans med ytterligare tio, femton surfare håller till i Borstahusens Segelsällskaps lokaler.
– Vi är medlemmar i BSS, men bedriver ingen undervisning. Den som kan surfa är välkomna.

Gunnar Dahlgren började surfa i slutet på 1980-talet och det räckte med en tur på brädan för att bli gripen av den fartfyllda sporten.
– Känslan när vinden tar tag i seglet och brädan skjuter fart är enormt härlig, det är något jag vill att alla skall få uppleva.

Annons
 

Nu är det inte bara BSS som har vindsurfing även ARIS, den tidigare roddklubben, satsar på vindsurfing i Lundåkrahamnen.
– Där kör man med kitesurfing som innebär att man surfar med hjälp av en fallskärm, berättade Gunnar Dahlgren som inte lockas att tävla med sin bräda.
– Nej, killarna som tävlar ligger och tränar utomlands, ofta i Sydafrika,
för att få de bästa träningsmöjligheterna. Här är det lite vanskligt, ibland blåser det inte alls och då kan man inte surfa. Dessutom har vi sällan några riktigt stora vågor i sundet.

Även om det säkert finns en och annan som gärna byter den gråa och trista väderleken mot snö och några minusgrader så är det inget som Gunnar Dahlgren tänker på. Väntan på den sköna sommaren blir betydligt kortare om han kan vindsurfa långt ut december och även in på det nya året.
– Även om det är kul att surfa nu och avrunda med en skön bastu så är det helt klart skönast på sommaren, så för min del får vintern gärna bli så kort som möjligt.

De entusiastiska vindsurfarna är inte ensamma om att bedriva sin sport så länge väderleken tillåter. Ute på golfbanan trampar äldre som yngre golfspelare runt så länge väderleken tillåter och dessutom finns alltid möjligheten att jobba bort lite av julmaten i slingan vid Lill-Olas, om man nu inte vill ut och mäta sina krafter på ett blåsigt Öresund.

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser