Annons

Nobelpristagare åt Landskronalax

Han gjorde det 1997 och nu var det dags igen. När nobelfesten gick av stapeln förra veckan serverades lax från Stefan Pålsson AB i Landskrona,
– Det är naturligtvis hur stort som helst för oss. När vi hade vår kallrökta lax med på nobelmiddagen 1997 fick vi ett uppsving som vi inte kunde drömma om, säger Stefan Pålsson med ett brett leende.

De som lagade maten till nobelfesten i år var Magnus Lindström, årets kock 2003, samt hans kollega Henrik Håkansson på Swedish Taste.
– Vi bad att få några prover från Pålsson. Han presenterade laxen precis så som vi ville ha den och därför valde vi hans lax som en del av förrätten, förklarar Lindström.
Att det sedan är svensk lax ser nobelkocken som en fördel,
– Det viktigaste är naturligtvis att råvaran håller högsta kvalité. Att den sedan är svensk är ett extra plus.

Annons
 

Pålsson fick det roliga beskedet sex veckor innan festen skulle äga rum,
200 kilo gravad lax putsades till med mycket stor noggrannhet,
– Det är ett styvt jobb. Förutom att köttet ska vara helt rött så är det en färskvara det är fråga om. När det väl var klart blev det omedelbar kyltransport upp till Stockholm innan tillredningen av rätten kunde börja.

Normalt är jul och nyår en av de stora helgerna ute i Pålssons fabriksbutik på företagsparken Kronan. Att man nu figurerat på nobelfestens matsedel gör att det är välbesökt i affären,
– November och december står för 30 procent av vår omsättning. Det ringer precis hela tiden och i butiken finns det kunder från det vi öppnat tills vi stänger, säger Pålsson med en telefonlur i varje hand när Landskrona Direkt träffar honom på hans kontor.
Om det faktum att hans lax ätits av kungligheter, nobelpristagare och andra storheter har samma genomslagskraft som 1997 kan inte Pålsson svara på,
– Det kan man aldrig veta. Klart är i alla fall att laxen går åt som smör i solen tillsammans med allt annat i butiken, avslutar Pålsson och återgår till telefonen.

Pålssons lax ingick som en del av förrätten i nobelmiddagen. Här följer receptet på laxen som gästerna bjöds på: (källa TV4)

200 g gravlax
1 msk grovsenap
2 kvistar dill

Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser