Annons

Julstök på Museet

Att julstöka på Landskona Museum på första advent har traditioner som sträcker sig tillbaka till slutet av 60-talet. På julskyltningssöndagen är det dags igen.
– På senare år har vi infört olika teman för våra julstök. Ifjol var det ”rött” som var temat, i år är det kaffe och choklad, berättar Carita Hermansson och utlovar ett väldoftande och smakrikt stök på museet.

Som vanligt finns det möjlighet för både stora och små barn att julpyssla i museets verkstad och i år då naturligtvis med tonvikt på kaffe och choklad.
Du anar inte vilka fina julgransdekorationer man kan göra av kaffebönor, säger Hermansson med ett leende på läpparna.
Dessutom kommer det att finnas möjligheter att göra egentillverkat chokladgodis eller andra chokladdekorationer.

Annons
 

Från Hushållningssällskapet kommer Lill Spenninger och berättar om chokladens historia och håller en provning med utsökt och exklusiv choklad.
– Här är en liten nyhet. För att gå på Lills föredrag och provsmakning så måste man köpa en biljett i museets entré. Detta kostar 50 kronor och täcker kostnaderna för den fina chokladen som kommer att serveras, upplyser Hermansson och berättar samtidigt att det även kommer att bli en alldeles egen chokladprovning för det lite yngre.
– För 5 kronor kommer barnen att få prova skillnaden mellan ljus och mörk choklad.

För att ytterligare spetsa till det kommer Choklad Akademin från Stockholm och berättar allt som är värt att veta om godsakerna.

Ur museets samlingar plockas föremål kring kaffe och choklad fram och visas i en utställning. Det blir även det allra senaste när det gäller kaffe. Duka och Electrolux Home visar ett smakprov ur sitt kaffesortiment. Samtidigt kommer det att bli kaffeprovning av olika sorters bönor och information om den gyllenbruna drycken.

För de mer traditionella inslagen på stöket står Vuxenskolan som stöper ljus och Rönneberga Härads Hembygdsförening som i vanlig ordning svarar för tombolan, i år med underbara ”gottekorgar” på prishyllan.

Även representanter för hembygdstidskriften Folk och Bygd finns på plats och säljer sitt senaste alster.
Landskrona Syförening, med anor från Selma Lagerlöfs tid, visar och berättar om sin verksamhet.

Reklamarkivet bjuder på reklamfilm för kaffe och choklad i filmsalen och för den som blir sugen serveras varm choklad med vispgrädde och hembakade chokladkakor i caféet.

Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser