Annons

Traditionell ”ockupation” av Konsthallen

Det är nu 30 år sen Roy Evertsens målarskola ställde ut för första gången i Konsthallen. Då talade rubrikerna i en kvällstidning om att konstelever ”ockuperade” hallen. Sedan dess har mycket vatten flutit förbi i vallgraven och helgens utställning är i det närmaste att betrakta som tradition.
– Då ansågs det inte fint nog att elever ställde ut i hallen, minns Roy med ett leende och gläds med de 15-talet gamla och nya elever som den här helgen visar sina bilder i Konsthallen.
– Under alla år som jag undervisat har jag undvikit att gå in i några detaljer utan valt att släppa kreativiteten fri. Viktigast är att de som målar själva är nöjda med sina arbete så att de är beredda att sätta sin signatur på målningen och har modet att visa upp sina bilder för besökarna.

Bland årets utställare återfinns även en tidigare elev till Roy, det är Håkan Strömberg som blivit inbjuden att delta.
– Jag målade för Roy för 15 år sedan och när han frågade så tyckte jag att det var en kul grej, berättade Håkan medan han med häftpistolen sköt fast de fyra drömliknande målningarna på väggen.
Håkan Strömberg lämnade arbetet som informatör och jobbar sedan fyra år tillbaka som konstnär på heltid. Han har haft utställningar i såväl Amsterdam som Nice och Stockholm, men ännu ej i hemstaden Landskrona.

Annons
 

För andra året är Olu Eriksson med och hon funderar så smått på att ta
steget och våga satsa på konsten på heltid,
– Det är ett stort steg och jag känner väl inte riktigt att jag är mogen än, sa hon och placerade ut sina spännande målningar utmed väggen.
– Det är lite spännande att ställa ut och gå omkring för att höra vad folk tycker. När man står där ensam och arbetar med målningarna så vet man ju inte vad andra tycker, därför tycker jag att det här är kul.

Utställningen, som öppnar idag kl 13, bjuder på en mycket stor variation i måleriet. Här finns allt från Gina Perssons naturalistiska gåsflock till spännande och lustfyllt måleri som lämnar det upp till betraktaren att göra sina egna bedömningar. Överlag är det en utställning som håller hög kvalité och det är knappast en överdrift att påstå att måleriet gått fram bland eleverna på 30 år.

Bland utställarna återfinns även Ingalill Navare som var med redan för 25 år sedan, men som nu är tillbaka efter några års uppehåll.
– Måleriet är avslappnande och kul att hålla på med, menade hon och Ragnar Myrhage, som redan 1983 hade sin första utställning i Karlsborg, söker nya vägar genom måleriet.
Som läkare arbetade jag tidigare mycket som tecknare, men det försöker jag nu komma bort ifrån och istället fördjupa mig i måleriet.

Ingalilla Angbäck och Ulla-Stina Larsson har målat tillsammans i fem års tid och deras abstrakta måleri är inte bara avslappnande för dem själv utan ger även besökaren ett rogivande intryck.
Att måla är skön avkoppling, konstaterade de båda och någon anledning att säga emot finns inte.


Fakta
Roy Evertsens målarskola ställer ut i Landskrona Konsthall fredag, lördag, söndag kl 13-17. Roy Evertsen tillhör kommunens mera kända konstnärer har själva en lång rad utställningar bakom sig.


UPP

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser