Annons

Kultur och jympa under samma tak

Att man har kultur och gympa i samma lokaler tillhör inte vanligheterna. I Landskrona finns det dock. Det är Björn Wiklund som ställer ut tavlor i Friskis och Svettis lokaler på Gasverksgatan.
– Det är andra gången Björn hänger sina tavlor i vår entré och besökarna är lika positiva som förra gången, säger Claes Kronström, föreningens ordförande.
– Tavlorna är positiva och går bra ihop med stämningen som alltid finns hos våra motionärer och i våra lokaler.

Det en lite lustig och inte helt vanlig syn att se motionärer i varierande jympakläder stå och diskutera konst före eller efter ett pass. En och annan icke motionär tar sig ibland in för att titta och dom är naturligtvis väldigt välkomna.
– Javisst, säger Robban, som är jympavärd och fortsätter.
– Det kan bli lite trångt kring passbytena men bara dom tar av sig skorna är dom välkomna. Det är bara kul om folk kommer hit och känner den positiva stämningen i föreningen, och vem vet, det kanske smittar så att vi får en eller annan ny motionär på kuppen.

Annons
 

Konstnären själv tycker att det är perfekta lokaler att ställa ut i,
– Vilken utställningslokal kan erbjuda en besöksfrekvens på nånstans kring 700 åskådare per vecka?

De tavlor som ådrar sig de livligaste och flesta kommentarerna är två stycken i acryl med motiv från tiden då Stella och Dana Scarlett var välkända inslag i Landskronamiljön. Ingen Landskronabo med några år på nacken verkar gå oberörd förbi de tavlorna. Alla har sina speciella minnen som helt oemotståndligt tycks poppa upp vid åsynen av bilderna. Björn berättar att han håller på med ett lite större projekt om hamnen. Idén fick han när han en dag gick in på Peter Madsens hemsida om trafiken i Landskrona hamn.

– Jag bestämde mig genast för att under 2004 försöka göra en utställning med tavlor kring livet i hamnen och Peters hemsida. Sidan innehåller bilder på alla trafikerande båtar sedan slutet av 1800-talet, är till stor faktamässig hjälp och inspiration. Museets bildarkiv är också en guldgruva att ösa ur.

Björn har emellertid ett problem och det är bristen på färger. De flesta bilderna svartvita, speciellt från Vikingbåtarna och bakåt.
– Ni som har färgbilder från hamnen får mer än gärna ta en kopia eller ett foto och skicka till mig. Det gäller foton, målade tavlor, vykort teckningar och rena beskrivningar av namngivna båtar. Jag är även intresserad av bilder på händelser i hamnen. På människor i arbete. Eller på Landskronabor som bara är där för att titta på båtar, ett folknöje som jag och många med mej saknar då Landskronas färjetrafik idag är ett minne blott, avslutar Wiklund.

Tavlorna hänger kvar i Friskis&Svettis lokaler tom onsdagen den 3 december. För adress och öppettider se Friskis&Svettis annons på Landskrona Direkts förstasida.

För dig som har något du tror kan hjälpa Björn är hans mailadress b.e.w@telia.com och hans telefonnummer 0703-520 354.

Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser