Annons

Budgeten för 2004 klar

Under måndagen behandlade kommunfullmäktige nästa års budget och de styrande Socialdemokraterna mötte inte på något nämnvärt motstånd från de övriga partierna. Samtliga budgetförslag bifölls och inga ändringsyrkanden togs eftersom samtliga avslogs. En del tilläggsyrkanden bifölls dock.

I stora drag innebär det att stora besparingar kommer att genomföras med en del olustiga beslut som följd. Bland annat kommer cirka 70 anställda skolstäderskor att sägas upp,
– Vi hade att välja mellan detta och att lägga ner till exempel Kulturskolan eller Albanoskolan, sa Barn- och ungdomsnämndens ordförande Eva Bergenstråhle direkt efter mötet som varade i dryga 12 timmar.
– Vi ska dock se vad som händer i morgon (läs idag). Kommunal har krävt en löntagarkonsult som ska se till städerskornas bästa och i förvaltningen har man sagt ja. Jag, Niklas Karlsson och kommunals ombudsman ska träffas och se vad vi kan komma fram till. Ingen kan dock stoppa att upphandlingen ska göras.
När besked till städerskorna ges vet inte Bergenstråhle men hon tror på snabba beslut.
– Jag tror att vi ska ha ett förslag framme till nyår. Detta innebär inte att folk blir arbetslösa till nyår. Uppsägningstider och så vidare ska hållas. Det är dock tråkigt att behöva lämna såhär tråkiga besked till jul, säger BUN-ordföranden uppgivet.

Annons
 

Någon större debatt om dagcentralerna blev det inte på mötet. Ett hårt arbete pågår med att engagera pensionärsföreningarna att ta över ansvaret.
– Det är dags att myndigförklara pensionärerna. Bara för att man blivit 65 betyder det inte att man slutar fungera, sade Kristdemokraternas Ylva Nordberg och Vård- och äldreomsorgens ordförande Eva Örtegren betonade att det diskuteras med pensionärsorganisationer om att de ska hålla i trådarna på dagcentralerna.
På Pensionärernas Riksförbund, PRO bekräftar man,
– Vi och de övriga pensionärsorganisationerna diskuterar om att driva dagcentralerna under ett år på prov. När det visade sig att det kunde innebära mindre vårdplatser eller nerdragning inom hemvården beslöt vi att vi skulle diskutera saken, säger Britt-Marie Jönsson.

En annan fråga som debatterades var om kommunen skulle bidra med två miljoner kronor (Landskrona BoIS betalar de övriga två miljonerna) till konstgräset ute på Idrottsplatsen.
Niklas Karlsson försvarade beslutet med att det var en investering. Han påpekade även att det nu fanns möjligheter för andra klubbar än BoIS att utnyttja planen och detta för en symbolisk summa på några tior per timme.

Diskussionerna om de olika besparingsalternativen pendlade mellan olika typer av besparingar. Vänsterpartiet hade emellertid ett tredje alternativ,
– Vi föreslår en skattehöjning med 50 öre. Det skulle för en normalinkomsttagare betyda en höjning med cirka 70 kronor i månaden. Genom detta slipper vi nerdragningar i vård och omsorg med mera, hävdade Lars Ståhl,
Han fick dock inget gehör för sitt förslag. Samtliga andra partier var överens om att det var dags att se över kostnaderna för att det skulle bli hållbart i framtiden.

I övrigt vädrades det gemensam optimism inför framtiden. Ett par års tuffa tag för att allt ska vända längre fram,
– Vi är på rätt väg. Vi har fått snurr på bostadsmarknaden och vi delar målen med Socialdemokraterna, sade moderaten Leif Thorsell och hans partikamrat Tutti Johansson Falk berömde Landskronahem,
– Jag är normalt inte anhängare av kommunala bolag som Landskronahem. Jag sitter emellertid med i företagets styrelse och jag måste säga att de gör ett fantastiskt jobb, sade hon, inte bara om företagets jobb i centrum, utan även i utkanten typ Glumslöv.

Av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser